Ponedeljek,
10. 12. 2007,
8.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 8.17

8 let, 3 mesece

Slovesna podelitev Nobelovih nagrad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Stockholmu in Oslu bodo danes slovesno podelili letošnje Nobelove nagrade.

Kot je navada, bosta v norveški prestolnici nagrado prejela letošnja Nobelova nagrajenca za mir, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC), medtem ko se bodo ostali nagrajenci - za ekonomijo, književnost, medicino, kemijo in fiziko - zbrali v glavnem mestu Švedske. Vse nagrajence so sicer razkrili že oktobra. Vsaka nagrada je vredna deset milijonov švedskih kron.

Al Gore se po Oslu vozi z avtobusom

Letošnja Nobelova nagrajenka za književnost je britanska pisateljica Doris Lessing, ki je pred tem prejela že številne literarne nagrade. Nobelovo nagrado za ekonomijo je švedska akademija znanosti letos podelila trem Američanom - Leonidu Hurwiczu, Ericu Maskinu in Rogerju Myersonu. Nagrada za kemijo je šla Nemcu Gerhardu Ertlu, za fiziko Francozu Albertu Fertu in Nemcu Petru Grünbergu, za medicino pa Američanoma Mariu R. Capecchiju in Oliverju Smithiesu, ter Britancu Martinu J. Evansu.

Al Gore je v petek odmevno prispel v Oslo in nemudoma požel val navdušenja, saj je pripotoval z redno letalsko linijo, nato pa se od letališča do mesta peljal z navadnim avtobusom in ne npr. limuzino. Ostali nagrajenci so v Stockoholm prispeli v četrtek, po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass pa jih je pričakal natrpan urnik, poln predavanj, srečanj z lokalno javnostjo, konferenc ter seveda podeljevanja nagrad in banketov. Lessingova se podelitve nagrad zaradi težav s hrbtenico po napovedih ne bo udeležila. V imenu IPCC naj bi nagrado v Oslu prevzel predsedujoči IPCC, Indijec Rajendra Pachauri.