Četrtek,
10. 7. 2008,
13.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 13.39

8 let, 3 mesece

Šesterica obnovila pogajanja o Severni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po devetmesečni prekinitvi je šesterica držav danes obnovila pogajanja o jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Do obnovitve šeststranskih pogajanj je prišlo potem, ko je Severna Koreja 26. junija Kitajski z zamudo predala težko pričakovano deklaracijo o svojem jedrskem programu. S kitajskega zunanjega ministrstva so sporočili, da naj bi prvi krog obnovljenih pogovorov predvidoma trajal tri dni, stekel pa naj bi danes popoldne. Na šeststranskih pogajanjih poleg Severne in Južne Koreje sodelujejo še Kitajska, Japonska, ZDA in Rusija. ZDA opustile nekatere trgovinske sankcije Članice pogajalske šesterice, predvsem ZDA, so se takoj odzvale na predajo severnokorejske deklaracije o jedrskem programu Kitajski. ZDA so opustile nekatere trgovinske sankcije in začele proces za umik Severne Koreje s seznama terorističnih držav. Poleg tega so po predaji deklaracije sodelujoče države znova izrazile upanje v napredek pogajanj, ki so se sicer začela že leta 2003.

Kljub vsemu pa je težko pričakovati, da bi šesterica še ta teden dosegla hiter in dramatičen napredek glede popolne jedrske razorožitve Severne Koreje, ki je je svoje jedrske zmogljivosti razvijala več desetletij. "Kot vsi ostali vključeni v ta pogajanja, imam tudi sam pričakovanja in upanje," je danes dejal južnokorejski pogajalec Kim Sook. Ob tem je poudaril, da ne more napovedati, do kakšne mere bodo v pogajanjih napredovali, saj "gre v resnici za izjemno težak proces".

Pjongjang želi "nagrado" Ameriški in južnokorejski pogajalci so ob tem še pojasnili, da bodo tokratna pogajanja osredotočena predvsem na to, kako preveriti pristnost severnokorejske deklaracije. Medtem je Severna Koreja nakazala, da želi "nagrado" za svoj zadnji korak k zahtevanemu cilju - razorožitvi.

Severna Koreja se je sicer že v zgodovinskem dogovoru z ostalimi članicami pogajalske šesterice iz februarja 2007 zavezala, da bo onesposobila jedrske objekte v Yongbyonu in do konca tega leta razkrila vse svoje jedrske programe. Pjongjang, ki je v zameno za obljubljena dejanja dobil pomoč v obliki energije, je izpolnil dogovor glede razgradnje jedrskih objektov, glede deklaracije pa je nastal spor. Ta sedaj vsebuje le seznam jedrskih objektov in materiala, program bogatenja urana za proizvodnjo orožja in širjenje jedrskega orožja pa bosta zajeta v ločenem dokumentu.

Uničenje stolpa za hlajenje vode V deklaraciji je Severna Koreja med drugim pojasnila tudi potek uničenja stolpa za hlajenje vode v jedrskem reaktorju, ki so ga dan po predaji deklaracije tudi dejansko uničili. Uničenje stolpa, ki je bil najvidnejši simbol njenega jedrskega programa, dan po predaji deklaracije o jedrskem programu naj bi simboliziralo predanost Pjongjanga jedrski razorožitvi.