Sreda,
1. 4. 2009,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 8.15

8 let

Senatorji za odpravo prepovedi ameriških potovanj na Kubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina senatorjev iz vrst demokratov in republikancev ter predstavniki kmetijstva, trgovine in podjetij so napovedali, da si bodo prizadevali za odpravo prepovedi potovanj Američanov na Kubo.

Skupina ameriških senatorjev iz vrst demokratov in republikancev ter predstavniki kmetijstva, trgovine in podjetij so v torek na novinarski konferenci v Washingtonu napovedali, da si bodo prizadevali za odpravo prepovedi potovanj Američanov na Kubo. Gospodarski in politični embargo za sedaj ostajata V senatu in predstavniškem domu sta v pripravi predloga zakona o odpravi prepovedi potovanj Američanov na Kubo in predlagatelji menijo, da imajo dovolj glasov za potrditev predloga. Demokratski senator Christopher Dodd iz Connecticuta je sicer zavrnil pobude iz gospodarstva, da bi v kratkem odpravili tudi ameriški gospodarski in kmetijski embargo, in dejal, da je za zdaj politično mogoča le odprava prepovedi potovanj.

Američani kubanskega rodu lahko Kubo obiščejo le enkrat na leto Predsednik ZDA Barack Obama je sicer že omilil omejitve za potovanja Američanov kubanskega rodu, ki jih je uvedel predsednik George Bush. Bush je med drugim določil, da lahko Kubo obiščejo le enkrat na tri leta, medtem ko Obama dovoljuje pot enkrat na leto. Drugi Američani na Kubo ne smejo, razen v izjemnih primerih, ko gre za humanitarne dejavnosti, kulturo ali novinarje.

Močna kubanska skupnost na Floridi Predlagatelj zakona v senatu Byron Dorgan iz Severne Dakote je dejal, da je bila ameriška politika do Kube zadnjih 50 let "neuspešna" in kot takšna ne more prinesti želenih rezultatov. Ameriški kmetijci in podjetja si že vrsto let prizadevajo za odpravo gospodarske blokade Kube in imajo tudi dovolj načelne politične podpore, vendar pa je na Floridi močna kubanska emigrantska skupnost, ki ne dovoli nobenega izboljšanja odnosov, dokler na Kubi vlada komunizem.

Raul Castro napovedal odpiranje Kube Američani so Kubo blokirali, ko je oblast leta 1959 prevzel Fidel Castro. Pred časom jo je zaradi bolezni in starosti predal mlajšemu bratu Raulu, ki je že uvedel nekaj ukrepov v smeri večjega odpiranja otoške države, ki pa za kubansko emigracijo v ZDA še zdaleč niso dovolj. Kljub temu je opazna sprememba v političnem ozračju v ZDA tudi med ameriškimi Kubanci, predvsem mladimi, ki niso toliko obremenjeni s preteklostjo.

Med zagovorniki odprave prepovedi potovanj je tudi republikanec Mike Enzi iz Wyominga, ki je prepričan, da bo to hitreje spremenilo Kubo. Politiki kubanskega rodu so sicer še naprej proti. Republikanski senator iz Floride Mel Martinez je napovedal, da bo še naprej nasprotoval ukrepom, kot je odprava prepovedi potovanj, ker ne želi, da bi se komunistični režim bogatil tudi z denarjem Američanov.

Predlog zakona, ki ga podpira tudi vodilni republikanec v odboru za mednarodne odnose Richard Lugar, pravi, da predsednik ZDA ne sme prepovedati potovanj na Kubo razen v primerih vojne, neposredne nevarnosti za javno zdravje in ogroženosti fizične varnosti Američanov. Podoben predlog sta v predstavniškem domu predstavila tudi demokrat Bill Delahunt iz Massachusettsa in republikanec Jeff Flake iz Arizone. Za zdaj še ni znano, kdaj bosta predloga lahko prišla na vrsto za glasovanje.