Sreda,
26. 10. 2022,
11.34

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Natisni članek

Ramzan Kadirov Rusija vojna vojaki Ukrajina

Sreda, 26. 10. 2022, 11.34

1 leto, 6 mesecev

Strokovnjak na ruski TV priznal: Napačno smo ocenili svoje sile, izgubljamo vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Ukrajina | Foto Twitter

Foto: Twitter

245. dan vojne v Ukrajini. "Rusija je napačno ocenila svoje sile in izgublja vojno v Ukrajini," je v oddaji na ruski državni televiziji dejal zunanjepolitični strokovnjak in politolog Viktor Olevič, ki je med prisotnimi povzročil šok in nelagodje, poroča Daily Mail. Medtem je tajnik varnostnega sveta Rusije spregovoril o tem, da je treba Ukrajino nujno desatanizirati, saj da v državi deluje več sto sekt. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

17.00 Rusija poziva k desatanizaciji Ukrajine
15.21 Putin: ZDA uporabljajo Ukrajino kot "rušilnega ovna" proti Rusiji
14.43 Strokovnjak je na ruski TV priznal: Napačno smo ocenili svoje sile, izgubljamo vojno
13.49 Ruska raketa mu je ubila očeta in nosečo mamo 
13.45 Rusija tudi Kitajski in Indiji izrazila skrb glede umazane bombe
13.16 Slovenska vlada demantira ruski tvit o umazani bombi
11.41 Tako poskušajo med vojno učiteljice razvedriti otroke
11.16 Znani ruski vojni hujskač stopil na mino
9.30 Norveške oblasti prijele domnevnega ruskega vohuna
8.43 Ukrajina: V ruskem raketnem napadu umrla nosečnica
8.08 Sunak v pogovorih z Bidnom in Zelenskim poudaril podporo Ukrajini
7.55 Britanski obveščevalci: Ukrajinci razstreljujejo železnice, to vse bolj skrbi Rusijo
22.15 Kadirov ostro zagrozil Zahodu: Uničili jih bomo, kolikor jih je

17.00 Rusija poziva k desatanizaciji Ukrajine

"Desatanizacija Ukrajine, kjer deluje na stotine sekt, je nujno potrebna,"je v intervjuju za ruski medij aif.ru povedal Aleksey Pavlov, tajnik varnostnega sveta Rusije. 

"Verjamem, da z nadaljevanjem posebne vojaške operacije postaja vse bolj nujno, da izpeljemo desetanizacijo Ukrajine, ali kot pravi vodja Čečenov Ramazan Kadirov, primerno zaključimo desatanizacijo," je pojasnil Pavlov. Po njegovih besedah število sekt v Ukrajini ni znano, "a gre za več sto sekt." 

15.21 Putin: ZDA uporabljajo Ukrajino kot "rušilnega ovna" proti Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ZDA obtožil, da uporabljajo Ukrajino kot "rušilnega ovna" proti Rusiji in Belorusiji. Poveljnik ruskih oboroženih sil je za popoldan ponovno sklical sejo sveta za nacionalno varnost, pri čemer v Kremlju niso navedli, o čem bo tekla beseda na napovedanem "krajšem sestanku", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski predsednik je nove obtožbe na račun ZDA izrekel na srečanju vodij obveščevalnih služb Skupnosti neodvisnih držav, kjer je prav tako ponovil trditve svojega obrambnega ministra Sergeja Šojguja o nevarnosti, da bi Ukrajina lahko uporabila t. i. "umazano bombo".

Putin je v govoru na vrhu obveščevalcev posvaril še pred nevarnostjo t. i. barvnih revolucij v državah članicah skupnosti in izrazil prepričanje, da svet "pred našimi očmi" postaja multipolaren. V tem kontekstu je poudaril, da nekateri v mednarodni skupnosti tega niso pripravljeni sprejeti, in neimenovane države obtožil uvajanja enostranskih sankcij in sabotiranja plinovodov v Baltskem morju.

Pred srečanjem je Putin nadziral vaje ruskih sil za jedrsko odvračanje, torej vojaških enot, ki so zadolžene za odzivanje na grožnjo jedrske vojne. Med vajami, ki jih je Putin spremljal iz nadzorne sobe, so po navedbah Kremlja sodelovale morske in zračne sile za odvračanje, med vajo pa so poskusno izstrelili tudi balistične in manevrirne rakete, še navaja Tass.

14.43 Strokovnjak je na ruski TV priznal: Napačno smo ocenili svoje sile, izgubljamo vojno

Do nedavnega so bile kritike "posebne vojaške operacije v Ukrajini" na ruskem ozemlju redke, a ker se je Rusija prisiljena umikati tako na severni kot južni fronti, so zdaj postali kritični celo Putinu naklonjeni analitiki. 

"Rusija je napačno ocenila svoje sile in izgublja vojno v Ukrajini," je v oddaji na ruski državni televiziji dejal zunanjepolitični strokovnjak in politolog Viktor Olevič, ki je med prisotnimi povzročil šok in nelagodje, poroča Daily Mail.

Viktor Olevič, glavni analitik Centra za aktualno politiko, v Rusiji znan tudi kot velik strokovnjak za Ameriko, je gledalcem in osuplemu voditelju dejal, da Rusija kljub osmim mesecem boja "ne more zmagati".

Čeprav je bil Olevič znan po tem, da ni bil vedno "zaupanja vreden človek Kremlja", je njegovo javno priznanje neuspeha specialnih vojaških operacij Rusije v Ukrajini vseeno povzročilo veliko presenečenje.

"Rusija je začela posebno vojaško operacijo, napačno ocenila svoje sile in po osmih mesecih še vedno ne moremo zmagati v Ukrajini," je dejal Olevič.

13.49 Ruska raketa mu je ubila očeta in nosečo mamo 

Ruska raketa je ubila starše osemletnega Bohdana iz Bahmuta, ki ga je rešila policija regije Doneck. Kot piše državna policija Ukrajine, je deček ostal sam v Bahmutu, kamor je zaradi nenehnega obstreljevanja skoraj nemogoče priti, a ga je policistom v reševalni akciji uspelo spraviti na varno. Bohdanova mama je bila v sedmem mesecu nosečnosti.

13.45 Rusija tudi Kitajski in Indiji izrazila skrb glede umazane bombe

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes v videopogovoru s kitajskim kolegom Wei Fenghejem in kasneje še v telefonskem pogovoru z indijskim kolegom Rajnathem Singhom ponovno izrazil skrb pred možnostjo, da bi Ukrajina uporabila umazano bombo. V Kijevu sicer te navedbe odločno zavračajo in svarijo, da so nevarne.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v preteklih dneh opravil več pogovorov s kolegi iz ZDA, Velike Britanije, Francije in Turčije, s katerimi je govoril o razmerah v Ukrajini in izrazil skrb, da bi Ukrajina lahko uporabila umazano bombo.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes na novinarski konferenci ponovil, da ima Rusija zanesljive informacije, ki potrjujejo, da se Ukrajina pripravlja na uporabo umazane bombe. 

"Svetovno skupnost bomo še naprej odločno obveščali o svojih stališčih in jo spodbujali k aktivnim ukrepom za preprečevanje takšnega neodgovornega ravnanja," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V odzivih so ZDA, Velika Britanija in Francija že soglasno zavrnile ruske obtožbe.

V tej luči je sicer Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v torek sporočila, da bo v prihodnjih dneh na zahtevo Kijeva pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini in preverila morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

13.16 Slovenska vlada demantira ruski tvit o umazani bombi

Slovenska vlada se je odzvala na nedavni tvit ruskega zunanjega ministrstva, v katerem je ob svarilu, da Ukrajina načrtuje umazano bombo, fotografija, ki izvira iz Slovenije. V treh sporočilih, ki jih je v torek objavila na Twitterju, vlada poudarja, da so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in se ne uporabljajo za umazane bombe.

Na eni od fotografij, ki jih je v ponedeljek objavilo rusko zunanje ministrstvo, so prozorne vreče z radioaktivnim materialom, na katerih je napis v slovenščini "radioaktivno".

Fotografija je last Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz leta 2010, je na Twitterju pojasnila vlada. Kot je še zapisala, so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in pod nadzorom ter se ne uporabljajo za izdelavo umazanih bomb. Uporabljena je bila kot razlagalno gradivo v strokovnih prezentacijah ter sredstvih za informiranje splošne in zainteresirane javnosti.

Na fotografiji so dimni detektorji, ki so predmet splošne uporabe. Vsebujejo sicer radioaktivni vir, vendar ne radioaktivnih virov, ki so navedeni v tabeli pod fotografijo. Fotografija je bila objavljena brez vednosti ARAO, v tretjem tvitu še pojasnjuje vlada.

11.41 Tako poskušajo med vojno učiteljice razvedriti otroke

Ukrajinski otroci so se morali v času ruskih napadov skriti v zaklonišča skupaj s svojimi učiteljicami. Da bi čas, ki ga preživijo v zakloniščih, minil čim bolj sproščeno in brez misli, da nad njimi divja vojna, so učiteljice predvajale ukrajinsko uspešnico Stefania, ki jo je za Ukrajino letos na Evroviziji izvedel Kalush Orchestra. Pesem so zapeli skupaj in tako vsaj za nekaj časa pozabili na vojno.

11.16 Znani ruski vojni hujskač stopil na mino

V skupino WarGonzo na Telegramu je eden od sledilcev ruskega navijača za vojno v Ukrajini prilepil videoposnetek, ki prikazuje Semena Pegova takoj po tem, ko je v Donbasu stopil na protipehotno mino. Šlo bi lahko celo za tako imenovani prijateljski ogenj, saj naj bi bila mina pravzaprav ruska.

Pojavili so se tudi posnetki Pegova z okrvavljenim stopalom in kasneje v bolnišnični postelji.

WarGonzo, vojni blog in kanal na Telegramu, ki ga upravlja Pegov, naj bi bil sicer povezan z ruskimi obveščevalci. Kanal WarGonzo na Telegramu ima sicer več kot 1,3 milijona sledilcev.

Pegov in vodja proruskih separatistov Denis Pušilin dan pred korakom, ki je zapečatil vojno kariero ruskega propagandista v Ukrajini:

9.30 Norveške oblasti prijele domnevnega ruskega vohuna

Norveška protiobveščevalna služba (PST) je v torek sporočila, da je prijela moškega, osumljenega, da je ruski vohun. Moški, ki naj bi se izdajal za brazilskega akademika, je na univerzi v Tromsu na severu Norveške delal na področju norveške arktične politike in hibridnih groženj. Sodišče mu je odredilo štiritedenski pripor.

Norveške oblasti sumijo, da je moški, ki so ga prijeli v ponedeljek zjutraj na poti na delovno mesto, pravzaprav Rus, ki dela za rusko tajno službo in je na Norveško prišel s ponarejenimi dokumenti, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Menimo, da pod krinko dela za ruske oblasti," je za televizijo TV2 povedala namestnica direktorja PST Hedvig Moe.

Po navedbah norveške radijske postaje NRK je moški, star od 30 do 40 let, na univerzo v Tromsu prišel jeseni 2021 kot raziskovalec. Med drugim naj bi bil del tamkajšnje raziskovalne skupine, ki preučuje hibridno vojskovanje.

Veleposlaništvo Moskve v Oslu je za tamkajšnje medije povedalo, da identitete moškega ne pozna. Glede na poročanje tamkajšnjih medijev je osumljenec sam obtožbe zanikal, poroča britanski BBC.

Zadnja afera sledi vrsti aretacij ruskih državljanov, obtoženih vohunjenja. Med drugim so upravljali brezpilotne letalnike nad norveškim ozemljem in nezakonito fotografirali nekatera območja.

8.43 Ukrajina: V ruskem raketnem napadu umrla nosečnica

Ruska raketa je zjutraj ubila dva človeka v Dnipru, četrtem največjem ukrajinskem mestu. Med ubitimi je bila tudi nosečnica, je sporočila nekdanja tiskovna predstavnica ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Julija Mendel. V napadu so bili trije ljudje ranjeni in hospitalizirani, je sporočila.

8.08 Sunak v pogovorih z Bidnom in Zelenskim poudaril podporo Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden in novi britanski premier Rishi Sunak sta se v torek dogovorila, da bosta sodelovala pri podpori Ukrajini in se postavila po robu Kitajski. Nadaljnjo močno podporo Londona Kijevu je Sunak obljubil tudi v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden in Sunak sta v prvem telefonskem pogovoru, odkar je Sunak v torek prevzel položaj in postal tretji britanski premier letos, tudi poudarila poseben odnos med Londonom in Washingtonom ter napovedala, da bosta sodelovala pri krepitvi globalne varnosti in blaginje, so sporočili iz Bele hiše.

Voditelja sta se strinjala, da morata državi sodelovati pri podpori Kijevu in vztrajati, da mora Rusija odgovarjati za napad na Ukrajino. Dogovorila sta se tudi, da bosta odgovorila na izzive, povezane s Kitajsko.

Z Downing Streeta pa so sporočili, da sta Sunak in Biden govorila o sodelovanju med državama, tako dvostranskem kot v nekaterih regijah, kot je indijsko-pacifiška. Dogovorila sta se, da se bosta sešla na dvostranskih pogovorih ob robu vrha skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20).

Dotaknila sta se tudi vprašanja Severne Irske in se strinjala, da je na tem območju treba ohraniti varnost s spoštovanjem velikonočnega sporazuma iz leta 1998.

Nadaljnjo močno podporo Kijevu je Sunak v torek obljubil tudi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. Po navedbah tiskovnega predstavnika Downing Streeta sta se v pogovoru strinjala, da je treba nadaljevati pritisk na režim ruskega predsednika Vladimirja Putina z gospodarskimi sankcijami.

Ukrajinski predsednik je v pogovoru prek videopovezave tudi presodil, da sta Ukrajina in Velika Britanija v zadnjem času dosegli novo raven v odnosih, da pa je še potencial za krepitev sodelovanja med njima. Sunaka je tudi povabil, naj obišče Ukrajino.

7.55 Britanski obveščevalci: Ukrajinci razstreljujejo železnice, to vse bolj skrbi Rusijo

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo najnovejše poročilo svoje vojaške obveščevalne službe o vojni v Ukrajini. Navaja, da je 24. oktobra guverner regije Belgorod v Rusiji sporočil, da je eksplozija naprave poškodovala železnico v bližini vasi Novožibkovo, približno 15 kilometrov od meje Rusije in Belorusije. Gre za progo na glavni železniški povezavi med Rusijo in južno Belorusijo, trdijo Britanci.

Po poročilu ruska vojska za prevoz sil v Ukrajino uporablja predvsem železnico. Toda z več kot 33 tisoč kilometrov dolgim ​​železniškim omrežjem, ki večinoma prečka osamljena območja, je izredno zahtevno zavarovati sistem pred fizičnimi grožnjami. Rusko vodstvo bo zato vedno bolj zaskrbljeno, da tako majhna skupina državljanov dovolj nasprotuje vojni v Ukrajini, da je pripravljena na fizično sabotažo, so zapisali v poročilu.

Odgovornost za napad je prevzela ruska protivojna skupina Stop the Wagons (STW). To je že šesti primer napada na rusko železniško infrastrukturo od junija.

22.15 Kadirov ostro zagrozil Zahodu: Uničili jih bomo, kolikor jih je 

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je znova kritiziral napredek ruskega napada na sosednjo Ukrajino in rusko vodstvo označil za šibko. "Prej smo rekli, da izvajamo posebno vojaško operacijo na ozemlju Ukrajine, a vojna že poteka na našem ozemlju," je na aplikaciji Telegram zapisal Kadirov in dodal, da je zelo nezadovoljen s položajem.

Zahodnim državam, ki podpirajo Ukrajino, je zagrozil z uničenjem. V pokrajinah ob meji z Ukrajino so že uvedli izredne razmere, je povedal Kadirov. "Vendar še naprej streljajo na miroljubne državljane in civilne zgradbe", ruski odziv na to pa je bil "šibak", je dejal Kadirov. 

Kadirov je ZDA, Evropsko unijo in zvezo Nato obtožil enostranske izdaje zaradi pošiljanja orožja v Kijev. Dejal je, da je Zahod leta poskušal izstradati Rusijo s hladno gospodarsko vojno in mu ni uspelo.

"Zahod želi Rusijo zdaj spraviti na kolena in jo spremeniti v suženjsko državo," je dejal Kadirov in dodal: "Uničili jih bomo, kolikor jih je in kolikor vojakov in tehnologije bodo poslali." Kadirov, znan po svoji brutalnosti v Čečeniji, je postal eden od najbolj gorečih zagovornikov vojne. Kot smo že pisali, je v boj poslal tudi lastne sinove.

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost, je Kadirovu svetoval, naj se umakne iz Ukrajine, dokler se je še mogoče boriti za neodvisnost Čečenije. V nasprotnem primeru se bodo Rusi "vrnili ter pobili čečenske ženske in otroke", je Danilov zapisal na Twitterju.

Novice Odjeknile so nove eksplozije, svarijo pred zračnimi napadi
Novice Ujeli ukrajinskega poslovneža, ki je Rusom prek Hrvaške hotel dostaviti opremo za letala
Novice Neverjeten posnetek pilota: tik pred sestrelitvijo se je katapultiral
Putin Šojgu
Novice Rusija svari pred "umazano" bombo