Torek,
24. 1. 2012,
16.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 24. 1. 2012, 16.53

8 let, 5 mesecev

Ruska volilna komisija izločila Javlinskega iz predsedniškega boja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ruska volilna komisija je voditelju opozicijske stranke Jabolko Grigoriju Javlinskemu prepovedala kandidaturo na predsedniških volitvah 4. marca.

Odločitev je "objektivna" in nima političnega ozadja, je dejal podpredsednik komisije Stanislav Vavilov.

Četrtina zbranih podpisov v podporo kandidaturi Javlinskega neveljavnih Tajnik volilne komisije Nikolaj Konkin je pojasnil, da so se za prepoved kandidature Javlinskega odločili, ker je bila četrtina zbranih podpisov v podporo njegovi kandidaturi neveljavnih. Za kandidaturo je sicer treba predložiti dva milijona podpisov.

59-letni Javlinski je tako izločen iz tekme za predsedniški položaj, za katerega se poteguje tudi sedanji premier Vladimir Putin, ki med skupno petimi kandidati velja za najverjetnejšega zmagovalca volitev.

Ob izvolitvi bi Putin lahko na čelu Rusije ostal do leta 2024 Izločitev Javlinskega iz predsedniške tekme naj bi po ocenah opazovalcev Putinu pomagala, da zmaga že v prvem krogu. Putin, ki je obljubil poštene volitve, je v Kremlju vladal že med letoma 2000 in 2008, v primeru izvolitve pa se mu obeta možnost dveh novih šestletnih mandatov, kar pomeni, da bi lahko na čelu države ostal do leta 2024.

Opozicija: udeležba Javlinskega je pomembna za legitimnost volitev Opozicija in tudi drugi predsedniški kandidati zahtevajo, da se Javlinskemu dovoli kandidatura na volitvah. Po njihovem je udeležba Javlinskega pomembna za legitimnost volitev. Javlinski, sicer eden od ustanoviteljev Jabolka, se tudi namerava udeležiti množičnih protestov v podporo poštenim volitvam 4. februarja v Moskvi.

Na zadnjih množičnih protestih proti domnevnim prevaram med parlamentarnimi volitvami 24. decembra lani je bilo slišati tudi kritike in pozive k odstopu Putina. Ta je obtožbe na račun izvedbe volitev, na katerih je zmagala njegova Enotna Rusija, zavrnil in dejal, da rezultati odražajo realno politično stanje.