Četrtek,
10. 7. 2008,
10.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 10.11

8 let, 3 mesece

Rice: Nasilje je potrebno zaustaviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v četrtek med obiskom v Gruziji pozvala k ustavitvi nasilja v separatističnih pokrajinah Abhaziji in Južni Osetiji.

Poleg tega pa je odnose med Gruzijo in Rusijo zaostrilo priznanje slednje, da so njena letala preletela Južno Osetijo, na kar se je Tbilisi odzval s protestno noto. Vse vpletene strani morajo zavrniti nasilje "Nasilje je potrebno ustaviti," je dejala Riceova po srečanju z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. Ob tem je poudarila, da je zelo pomembno, da vse vpletene strani zavrnejo nasilje kot eno izmed možnosti. Riceova je dodala, da je potrebno najti mirno rešitev za nastale razmere v Abhaziji, kjer so bili v obstreljevanju v sredo ranjeni trije gruzijski policisti in trije oboroženi separatisti.

"Podpiramo prizadevanja za močnejšo demokracijo"

Pred tem se je srečala s predstavniki šestih gruzijskih opozicijskih strank in poudarila, da je demokracija nujno potrebna, "ne zaradi človeške popolnosti, pač pa zaradi njegove nepopolnosti". "Podpiramo Gruzijo v njenih prizadevanjih za močnejšo demokracijo," je dejala in dodala, da demokracije ni mogoče vzpostaviti v enem dnevu. Na srečanju so bili prisotni tudi predstavniki organizacij, ki se ukvarjajo s področjem medijev, zakonodaje in volitev.

Riceova, ki je v Tbilisi prispela že v sredo zvečer, naj bi med obiskom tudi izrazila podporo gruzijski ozemeljski celovitosti v luči ruskih pritiskov. Vodja ameriške diplomacije naj bi podprla gruzijsko pravico, "da najde svoj prostor v svetu", pri čemer gre predvsem za gruzijska prizadevanja za priključitev k zvezi Nato.

Moskva obtožbe o vojaških preletih zanika

Poleg tega je za dodatno zaostritev že tako napetih odnosov med Gruzijo in Rusijo poskrbelo priznanje s strani ruskega zunanjega ministrstva, da so njihova vojaška letala letela nad gruzijsko separatistično regijo Južna Osetija, da bi tako preprečila nevarnost prelivanja krvi. Pred tem je Moskva vneto zanikala gruzijske obtožbe o vojaških preletih Južne Osetije.

"Pojavila se je potreba po nujnih in učinkovitih ukrepih za preprečitev prelivanja krvi in za ohranitev mirne situacije," so na ruskem ministrstvu zapisali v izjavi po tem, ko sta si Rusija in Gruzija izmenjali obtožbe o vojaških preletih nad Južno Osetijo. V sredo je namreč tiskovni predstavnik ruskih mirovnih enot v Južni Osetiji obtožil Gruzijo, da sta v torek regijo preleteli dve njeni vojaški letali, na kar je Gruzija hitro odgovorila, da so bila letala v bistvu ruska.

Na rusko priznanje se je kmalu že odzvala Gruzija. Gruzijsko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da je "ruskemu veleposlaništvu v Tbilisiju izročilo protestno noto zaradi kršitve državne meje in gruzijskega zračnega prostora s strani ruskih vojaških letal 8. julija".

Moskva nad Gruzijo zagrešila dejanje agresije? Poleg tega so z gruzijskega zunanjega ministrstva sporočili, da so poklicali svojega veleposlanika v Rusiji na posvetovanja o naraščajočih napetostih v dveh gruzijskih separatističnih regijah Abhaziji in Južni Osetiji. Gruzijska zunanja ministrica Eka Tečelašvili je še dodala, da je Moskva nad Gruzijo zagrešila dejanje agresije.

Nesoglasja med Rusijo in Gruzijo so močno zaostrena predvsem zaradi močne podpore Moskve gruzijskima separatističnima pokrajinama Abhaziji in Južni Osetiji, ki sta leta 1990 enostransko odcepili od Gruzije. Poleg tega se Moskva na ta način odziva na prizadevanja Tbilisija za priključitev države Natu. Washington podpira ambicije Tbilisija, saj gre za širitev Nata na strateško pomembno območje, medtem ko Moskva vsakršno širjenje zavezništva na vzhod razume kot grožnjo lastni varnosti.