Sreda,
17. 12. 2008,
18.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 18.13

8 let, 5 mesecev

Resno poškodovan novinar, ki je napadel Busha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Iraški novinar, ki je vrgel čevlje v ameriškega predsednika, je stopil pred sodnika kar zaporniški celici. Novinar naj bi bil preveč poškodovan, da bi se pojavil v sodni dvorani.

Družina novinarja Muntadharja al Zeidija je prišla na osrednje kazensko sodišče v Bagdadu, kjer naj bi novinarja obtožili napada na tujega gosta, za kar mu grozita dve leti zapora. Toda kljub napovedani obravnavi so jim na sodišču pojasnili, da je preiskovalni sodnik al Zeidija zaslišal v zaporu in da naj se vrnejo čez osem dni, je povedal njegov brat. "To pa pomeni, da je bil surovo pretepen in da se bojijo, da bi njegov nastop na sodišču izzval ogorčenje," je ocenil. "To je poslovilni poljub, ti pes" Al Zeidi je sicer na nedeljski novinarski konferenci Busha z iraškim predsednikom Džalalom Talabanijem v ameriškega predsednika vrgel svoja čevlja in mu zabrusil, da je to "poslovilni poljub, ti pes". To je znak globokega zaničevanja v arabskem svetu. Zatem so ga varnostniki in drugi novinarji podrli na tla, nakar so ga odpeljali. Toda pri tem po navedbah iraških oblasti in tudi njegovega drugega brata ni utrpel nobenih poškodb.

Iračani zahtevajo novinarjevo izpustitev Proces proti al Zeidiju je sedaj pred preiskovalnim sodnikom, ki se bo odločil, ali bo šel primer na sodišče. Toda primer je medtem že vzbudil veliko zanimanje javnosti in več tisoč ljudi je na ulicah zahtevalo njegovo izpustitev.

Kaos v iraškem parlamentu O tem so se sporekli celo v iraškem parlamentu, saj so se nekateri poslanci zavzeli, da bi bilo potrebno novinarja takoj izpustiti. Med sejo je izbruhnil pravi kaos, ki se je končal z napovedjo predsednika parlamenta Mahmuda al Mashadanija, da bo odstopil. Za zdaj sicer še ni povsem jasno, ali je Mashadani z odstopom mislil resno ali je šlo zgolj za preveliko razburjenje.