Četrtek,
17. 7. 2008,
16.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 16.26

8 let, 3 mesece

Prvi veleposlanik Kuvajta v Iraku po letu 1990

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kuvajt je sporočil, da bo nekdanjega načelnika generalštaba kuvajtske vojske Alija al Momena imenovati za prvega veleposlanika v Bagdadu, odkar je Irak leta 1990 napadel ta emirat.

Kuvajtski emir naj bi odlok o imenovanju al Momena izdal v kratkem. "Emirju smo za veleposlanika v Iraku predlagali al Momena ... in pričakujemo emirjev odlok, s katerim bo imenovan na ta položaj," je povedal kuvajtski zunanji minister šejk Mohamed al Sabah. Kdaj točno naj bi al Momen nastopil novo funkcijo in koliko kuvajtskih diplomatov bo nameščenih v Bagdadu, minister ni razkril, dejal je le, da gre za dolgotrajne diplomatske postopke.

Kuvajt bo tako prvič po iraški invaziji leta 1990 - izpod okupacije Iraka ga je leta 1991 rešila ameriška vojska - dobil svojega veleposlanika v Bagdadu. Z nafto bogati emirat je sicer zadnji v vrsti arabskih držav, v katerih so na oblasti suniti, ki je napovedal imenovanje veleposlanika v Bagdadu - po Bahrajnu, Jordaniji in Združenih arabskih emiratih. ZDA naj bi na te države pritiskale, da izboljšajo svoje odnose z iraško šiitsko vlado kot protiutež šiitskemu Iranu. Zaradi varnostnih razlogov sicer v Bagdadu trenutno ni nobenega arabskega veleposlanika.

Al Momen je bil v 90. letih prejšnjega stoletja načelnik generalštaba kuvajtske vojske, nato pa se je upokojil iz vojske in danes vodi center za dobavljanje humanitarne pomoči v Irak po ameriški invaziji leta 2003, ki ima sedež v Kuvajtu, njegovo delo pa poteka v koordinaciji z Združenimi narodi. Novo kuvajtsko veleposlaništvo naj bi se nahajalo v močno zastraženi bagdadski Zeleni coni, kjer se nahaja več iraških vladnih ustanov in tudi ameriško veleposlaništvo.