Torek,
8. 7. 2008,
11.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 11.43

8 let, 3 mesece

Predčasne volitve v Avstriji bodo 28. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predčasne parlamentarne volitve v Avstriji bodo 28. septembra, se je dogovorila vladajoča koalicija socialdemokratov in ljudske stranke.

Da bodo volitve potekale zadnjo nedeljo v septembru, se strinjajo tudi Zeleni, svobodnjaška stranka in Zavezništvo za prihodnost Avstrije. Zmeda v časovnem načrtu odhajajoče vlade Priprave na nove volitve so tako že povzročile zmedo v časovnem načrtu odhajajoče vlade. Za sredino jutro je bila sprva sklicana vladna seja, vendar so jo morali prestaviti na četrtek ob 16. uri. V sredo se bosta avstrijski kancler Alfred Gusenbauer in njegov namestnik Wilhelm Molterer namreč srečala z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem. Danes določeni datum volitev morata potrditi še vlada, nato pa še parlament, kar naj bi se zgodilo v četrtek.

Gusenbauer ne bo znova kandidiral za kanclerja Potem ko je predsednik avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Molterer v ponedeljek dopoldne napovedal konec veliki rdeče-črni koaliciji in predlagal razpis predčasnih volitev, so socialdemokrati (SPÖ) že izrazili strinjanje s predčasnimi volitvami. Glavni kandidat za kanclerja SPÖ bo na predčasnih volitvah novi vodja stranke Werner Faymann, Gusenbauer pa se za kanclersko mesto ne bo več potegoval. Gusenbauer, ki je po sedmih letih januarja lani uspel osvojiti kanclerski položaj, je avstrijsko vlado vodil 18 mesecev. V avstrijsko politiko se bo tako zapisal kot eden izmed kanclerjev z najkrajšim mandatom.

Sporni dvojec na čelu SPÖ - Faymann in Gusenbauer - je bil tako uspešen le nekaj tednov, prepirov znotraj stranke pa nista uspela pomiriti. Z oznanjanjem preobrata v evropski politiki v avstrijskem Kronen Zeitung jima je uspelo zgolj razjeziti koalicijske partnerje ÖVP. 48-letni Faymann je Gusenbauerja na čelu stranke nasledil junija.