Torek,
6. 1. 2009,
8.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 6. 1. 2009, 8.21

8 let, 5 mesecev

Popolna humanitarna kriza v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je opozarja, da v izraelski ofenzivi v Gazi umira vse več civilistov, zaradi česar se je to palestinsko območje znašlo v popolni humanitarni krizi.

V izraelskem letalskem napadu na severu območja Gaze je bilo ubitih 30 ljudi, ki so se zatekli v šolo, so sporočili zdravniški viri. Že pred tem sta bili v napadih izraelskih letal zadeti dve šoli na območju Gaze in sicer v Han Junisu in v mestu Gaza. Pri tem pa je bilo po navedbah palestinskih virov ubitih najmanj pet Palestincev. Palestinci šole uporabljajo kot zavetišča za begunce Vse tri šole vodi Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA), Palestinci pa jih uporabljajo kot zatočišča za begunce, ki so od začetka izraelske ofenzive na Gazo ostali brez strehe nad glavo. Zaradi napadov na šole je visoki predstavnik ZN že protestiral pri Izraelu, ki pa napadov ni želel komentirati. Po drugi strani Izrael sicer obtožuje palestinsko gibanje Hamas, da izkorišča šole, mošeje in območja s civilnim prebivalstvom kot živi ščit.

Hamas nadaljuje z obstreljevanjem Z obstreljevanjem nadaljuje tudi Hamas, katerega raketa je danes prvič priletela več kot 45 kilometrov severovzhodno od Gaze in zadela izraelsko mesto Gedera. Pri tem je bil po navedbah izraelske vojske zaradi zdrobljenega stekla lažje ranjen trimesečni dojenček. Hamas je na jug Izraela izstrelil še tri rakete, ki pa niso terjale ranjencev.

Izrael bi v premirje privolil le po koncu raketiranja Izrael je na premirje pripravljen šele, ko bo Hamas prenehal obstreljevati jug judovske države, je izjavil izraelski obrambni minister Ehud Barak. Premier Ehud Olmert pa je dodal, da bi se moralo prenehati tudi tihotapljenje orožja na območje Gaze preko meje z Egiptom.

Glavni pogoj je sicer, da se na jug Izraela vrne mir in varnost in da se obnovijo normalni pogoji za življenje, je dejal Barak. Tudi on je poudaril, da bi se moralo nehati tihotapljenje orožja na območje Gaze. "To so naši cilji in nameravamo jih uresničiti," je dodal ob obisku mesta Sderot na jugu Izraela, sicer glavni tarči palestinskega raketnega obstreljevanja v zadnjih osmih letih.

Raket in min še za večtedensko obstreljevanje Kot je povedal izraelski general Josi Bejdac, bi lahko Hamas glede na trenutne zaloge z raketami in minami Izrael obstreljeval še več tednov. Bejdac, ki je vodja oddelka za raziskave vojaške obveščevalne službe, je še dejal, da Hamas tudi v preteklosti ni "dvignil bele zastave in hoče ostati na oblasti".

Že več kot 600 mrtvih Od začetka izraelskega napada 27. decembra naj bi sicer v Gazi življenje izgubilo preko 600 ljudi, od tega večinoma civilistov in otrok. Okoli 2700 ljudi je bilo po navedbah zdravniških virov v Gazi ranjenih.

Od začetka kopenske ofenzive, v kateri naj bi izraelska vojska po svojih lastnih navedbah ubila 130 Hamasovih borcev, so poleg tega v ponedeljek v dveh ločenih incidentih umrli tudi štirje izraelski vojaki. Vsi štirje so bili žrtve lastnega ognja.

Rdeči križ opozarja na popolno humanitarno krizo Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je danes opozoril, da v ofenzivi umira vse več civilistov, zaradi česar se je to palestinsko območje znašlo v popolni humanitarni krizi. Minula noč naj bi bila "najbolj strašljiva doslej".

Bolnišnice pokajo po šivih Medtem ko človekoljubni delavci sedaj nekoliko lažje pridejo v Gazo, pa je glavna težava v tem, da zaradi silovitih spopadov pomoč ne more do tistih, ki jo potrebujejo. Bolnišnice v Gazi pokajo po šivih.

V Franciji napeto V Franciji, kjer živita največja arabska in judovska skupnost v Evropi, zaradi izraelske ofenzive na območju Gaze naraščajo napetosti, ki so se še okrepile po ponedeljkovem incidentu v Toulouseu, kjer so se neznanci z gorečim avtomobilom zaleteli v vrata sinagoge.

V incidentu nihče ni bil poškodovan, je pa oživil spomine na močan porast antisemitističnih dejanj pred nekaj leti, ki je bil prav tako posledica izraelsko-palestinskega nasilja. Notranja ministrica Michele Alliot-Marie je napad označila za "neumen in odvraten", pri čemer je priznala, da jo skrbi, saj bi razmere na Bližnjem vzhodu lahko dvignile temperaturo tudi v Franciji.

Močan porast antisemitističnih dejanj po drugi intifadi V Franciji živita največja muslimanska in judovska skupnost v Evropi, pogosto druga ob drugi v predmestjih velikih mest. Ob izbruhu druge palestinske intifade proti izraelski okupaciji leta 2000 so se voditelji 600.000-glave judovske skupnosti v Franciji pritoževali nad porastom napadov na njihova pokopališča in sinagoge. Leta 2002, ko so boji divjali na Bližnjem vzhodu in Afganistanu, ZDA pa so se pripravljale na invazijo na Irak, je število antisemitističnih dejanj poskočilo z 32 na 193.

Medtem ko izraelska vojska seje smrt med Palestinci, so ulice francoskih mest zasedli protivojni protestniki, protesti pa so se že sprevrgli v nasilje. V soboto je podivjana množica zažigala avtomobile in oplenila pariške draguljarje.

Prvi odziv Obame Na dogajanje v Gazi se je prvič odzval tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama. Izrazil je "močno zaskrbljenost" zaradi števila žrtev konflikta na območju Gaze. Obama je sicer izjavil, da bližnjevzhodne krize ne želi komentirati, dokler ne zapriseže kot novi ameriški predsednik.

Diplomatska prizadevanja za resolucijo ZN o Gazi V New Yorku na sedežu ZN se nadaljujejo diplomatska prizadevanja za oblikovanje resolucije, v kateri bi Varnostni svet ZN pozval k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi. Varnostni svet bi po nekaterih informacijah lahko predlog resolucije obravnaval že sredi tega tedna.

V resoluciji naj bi Varnostni svet pozval h končanju izraelskih napadov na Gazo, pa tudi k prekinitvi Hamasovega obstreljevanja ciljev v Izraelu. Poleg tega naj bi Izrael pozvali, naj omogoči dostavo humanitarne pomoči palestinskim civilistom v Gazi.

Evropska delegacija nadaljuje s prizadevanji za prekinitev ognja Evropska delegacija pa se je medtem v Jeruzalemu sestala z izraelskimi voditelji in jih posvarila, da njihova ofenziva "uničuje" podobo Izraela v svetu. Za rešitev krize si prizadeva tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je Sirijo pozval k pritisku na palestinsko gibanje Hamas.

Kot "barbarstvo" je izraelsko ofenzivo na Gazo obsodil tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan.

Upe o prekinitvi ognja je danes zbudil tudi prihod Hamasove delegacije, ki jo vodita Emad al Alami in Mohamed Masr iz političnega vodstva Hamasa v Siriji, v Kairo, kjer se bodo pogovarjali o egiptovskem predlogu prekinitve ognja z Izraelom. Gre za prvo tovrstno srečanje od začetka izraelske ofenzive pred desetimi dnevi, vendar pa obeti na premirje niso optimistični.

MZZ zaskrbljen zaradi stopnjevanja nasilja Zunanje ministrstvo je medtem v izjavi za javnost izrazilo zaskrbljenost zaradi nadaljnjega stopnjevanja nasilja na območju Gaze. Sporočilo je, da pozorno spremlja trenutne razmere na območju Gaze in na jugu Izraela, obenem pa je tudi obsodilo prekinitev premirja s strani palestinskega gibanja Hamas in nenehne raketne napade na izraelsko ozemlje.