Ponedeljek,
8. 9. 2008,
9.58

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 9.58

8 let, 6 mesecev

Policija priporoča obtožbo Olmerta zaradi korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Izraelska policija je v nedeljo priporočila tožilstvu, naj premiera Ehuda Olmerta obtoži korupcije.

Kot so sporočili, so zbrali dovolj dokazov, da ga obtožijo prejemanja podkupnine in dvojnega zaračunavanja judovskim institucijam za poti v tujino. Obtožbe se sicer nanašajo na čas, preden je Olmert leta 2006 postal izraelski premier. Policija je zbrala dovolj dokazov, da je Olmert od ameriškega poslovneža judovskega rodu Morrisa Talanskyja prejel za več deset tisoč dolarjev podkupnine. Do tega naj bi prihajalo od leta 1997 naprej. Nedavno pričanje Talanskyja pred izraelskim sodiščem je sicer sprožilo ostre razprave, navzkrižna zaslišanja tako s strani tožilstva kot Olmertovih odvetnikov, čeprav slednji formalno še ni obtožen ničesar.

Olmert opeharil judovske organizacije

Policija je zbrala tudi dokaze, da je Olmert judovskim skupinam pri njihovih poteh v tujino zaračunaval dvojno ali trojno. Med opeharjenimi organizacijami je na primer tudi muzej holokavstu Jad Vašem. Na ta način naj bi Olmert financiral zasebna potovanja zase in za svojo družino.

Policija je zdaj dokaze predala tožilstvu oz. generalnemu tožilcu Meniju Mazuzu. Ta se bo sedaj odločil, kako bo tožilstvo ukrepalo proti izraelskemu premieru, ki je sicer julija zaradi škandala ponudil odstop. Odločitev Mazuza naj bi bila znana v prihodnjih tednih.

Policija običajno ne podaja priporočil tožilstvu Olmertovi odvetniki so se že odzvali s sporočilom, da priporočilo policije tožilstvu "nima nobene vrednosti", saj bo imel glavno besedo generalni tožilec. Poudarili pa so tudi, da ni v navadi, da bi policija podajala priporočila tožilstvu.

Olmert je sicer 30. julija napovedal, da se zaradi obtožb na strankarskih volitvah njegove Kadime septembra ne bo več potegoval za predsedniški položaj. To pomeni, da bo njegov naslednik na čelu stranke lahko sestavil novo vlado. Toda če mu to ne bo uspelo, bi se lahko Izrael znašel pred predčasnimi volitvami, Olmert pa bi bil dotlej vršilec dolžnosti izraelskega premiera.