Četrtek,
13. 12. 2007,
11.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 11.42

8 let, 3 mesece

Pogovori o vladni koaliciji med HDZ, HSS in HSLS napredujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalka hrvaških parlamentarnih volitev HDZ in koalicija HSS ter HSLS sta na pogovorih o prihodnji koalicijski vladi sklenili 25 od 30 pogajalskih poglavij.

Podpredsednik hrvaške vlade in pogajalec HDZ Damir Polančec je dejal, da končnega dogovora o vladni koaliciji še ni ter da se bodo pogajanja nadaljevala. Polančec je potrdil, da so med odprtimi vprašanji tudi pogajalski izzivi, kot sta uveljavitev hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu od 1. januarja 2008 ter referendum o vstopu Hrvaške v Nato, ki ga zahteva HSS. Obenem je Polančec ocenil, da ni pogajalskega področja, za katero omenjeni stranki ne bi dosegli dogovora.

Pankretić: Dokler ne bo novega sabora in vlade, usoda ERC ne bo znana

Podpredsednik HSS Božidar Pankretić je izjavil, da je o usodi ERC prezgodaj govoriti, dokler ne bo novega hrvaškega sabora in nove vlade. Tudi on je ponovil, da glede na dosedanji potek pogovorov verjame v končni dogovor s HDZ, čeprav ni potrdil ne zanikal, ali bo Hrvaška uveljavila ERC pod pogoji, ki jih je lani sprejel hrvaški sabor.

Pankretić je v odgovoru na novinarsko vprašanje o stališču drugouvrščene stranke na volitvah Socialdemokratske stranke (SDP), ki še vedno upa, da bo sestavila vlado levega centra, v kateri naj bi bila tudi koalicija HSS-HSLS, odgovoril, da upanje umira zadnje. Sicer pa se je tako kot Polančec izognil končni potrditvi vladne koalicije HDZ-HSS-HSLS, ker vedno obstaja možnost, da se pogovori končajo brez dogovora.

Hrvaška v nobenem primeru ne bo gradila odlagališča za jedrske odpadke V načrtu koalicijskega sporazuma, ki ga je Polančec pokazal novinarjem in povedal, da obsega več kot 100 strani, je med drugim potrjeno, da Hrvaška v nobenem primeru ne bo gradila odlagališča za jedrske odpadke. Dogovorjena je izgradnja veliko infrastrukturnih projektov, predvsem izgradnje avtocest in hitrih cest v vseh delih Hrvaške ter železniške proge od meje z Madžarsko do pristanišča Reka.

HDZ, HSS in HSLS so se tudi dogovorili, da bodo hrvaški predstavniki v pogajanjih o kmetijstvu z Evropsko unijo med drugim zahtevali dvanajstletni moratorij na prodajo kmetijskih zemljišč tujcem, je dejal Pankretić. Pogajalci omenjenih strank so napovedali, da bodo novinarje znova obvestili o poteku svojih pogajanj naslednji torek. Pogajanja so začeli pred desetimi dnevi.

Milanović se je srečal s sedmimi poslanci manjšin Medtem so iz SDP sporočili, da se je njihov predsednik Zoran Milanović danes srečal s sedmimi poslanci manjšin ter da je skupni program predstavnikov manjšin popolnoma, politično in programsko sprejemljiv za SDP.