Jan Tomše

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 16.36

8 let, 5 mesecev

Podjetje s hitro prehrano, ki zaposlene čuva kot punčico svojega očesa

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška veriga restavracij s hitro prehrano Shake Shack delavce plačuje precej bolje, kot je povprečje v panogi. A stvar se ne konča le pri solidni urni postavki, tu so namreč še drugi privilegiji.

Da delo v restavracijah s hitro prehrano ni nujno le slabo plačana zadolžitev, pri kateri je v presežnikih mogoče govoriti le, kadar gre za decilitre porabljenega olja in vonj po cvrtju in pečenem mesu, ampak je takšen lahko tudi odnos do zaposlenih, je že pred časom dokazala ameriška prehrambna veriga In-N-Out.

Proizvajalec hitre prehrane s sedežem na zahodni obali ZDA delavcem namreč na račun za vsako uro dela odšteva precej več, kot je minimalno določena plačna postavka na zvezni ravni, začenši s plačilom 10,5 dolarja na uro in navzgor.

Zavarovalne premije, brezplačni zdravstveni pregledi, plačan dopust No, In-N-Out je zdaj, vsaj kar zadeva nagrajevanje za opravljeno delo, dobil vernega posnemovalca. Tudi veriga Shake Shack se lahko pohvali, da za svoje zaposlene skrbi precej bolj zgledno, kot to velja za veliko večino verig in obratov s hitro prehrano onkraj luže.

V zadnje času nadvse uspešni Shake Shack – po zaslugi hitre širitve lahko v hamburgerje in druge njegove junk-food izdelke ugriznejo ne samo prebivalci New Yorka, kjer je sedež podjetja, ampak tudi nekaterih drugih ameriških, pa tudi britanskih, ruskih in celo bližnjevzhodnih mest – delavcem izplačuje povsem solidne plače. Najnižja se začne pri devetih dolarjih in pol. Tistim v rednem delovnem razmerju podjetje brez pomisleka pomaga s plačevanjem premij za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, k prvim prispeva 70 odstotkov celotnega zneska.

Tu so še pregledi zobovja in oči ter finančna pomoč tistim zaposlenim, ki imajo status invalida. Vse našteto na račun delodajalca, seveda. Plačan dopust je le še ena od pravic, na katere lahko brez izjeme računajo vsi zaposleni.

Na račun tudi odstotki od najbolj prodajanih izdelkov A tudi s tem prijaznost delodajalca še ni izčrpana. Če je povprečna urna postavka v podjetju 10,7 dolarja, je tekoči račun delavcev vsak mesec dodatno "obložen" še za določen odstotek od prodaje najbolj priljubljenih jedi.

"Gre za neke vrste takojšnje povračilo, ne za dolgoročni program," je plačno politiko nagrajevanja za blogersko platformo ThinkProgress komentiral direktor Randy Garutti, čigar podjetja na ameriški strani Atlantika kar morejo prehvaliti.

Najpomembnejša je možnost napredovanja A še bolj kot omenjeni privilegiji Američane navdušuje to, kako se lahko zaposleni povzpnejo po lestvici v podjetju. Številni, ki so v hierarhijo vstopili povsem pri dnu, torej dobesedno med hamburgerje, kečap in ocvrti krompirček, so danes menedžerji z zavidanja vrednim mesečnim zneskom zelencev na tekočem računu.

Ravno možnost napredovanja in njena dejavna promocija sta najvitalnejši del politike podjetja, o kateri pa se kljub vsemu ne govori veliko. S plačilom nekaj več kot 10 dolarjev na uro je mogoče na kupček letno zložiti 22 tisoč dolarjev, kar še vedno ni dovolj za preboj v ameriški srednji razred. Pomembnejša od plačila se zdi Garuttiju možnost, da zaposleni, če se le izkažejo, tudi napredujejo.

Shake Shack je sicer del prehrambne skupine Union Square Hospitality Group, ki zna poleg ljubiteljev hitre prehrane poskrbeti tudi za bolj razvajene brbonke, bdi namreč tudi nad verigo ameriških restavracij višjega cenovnega razreda, kamor znajo zaiti gostje petičnejšega kalibra.