Torek,
8. 7. 2008,
21.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 21.01

8 let, 3 mesece

Ovse svari pred sprejetjem spornega zakona o medijih v Romuniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev Miklos Haraszti je romunskega predsednika Traiana Basescuja pozval, naj vloži veto na amandma k zakonu o medijih.

Ta predvideva, da bi morale radijske in televizijske postaje zagotoviti, da bo polovica vseh novic v informativnih programih "pozitivnih". "Predpisovanje dobrih in slabih vsebin v novicah predstavlja politično vmešavanje v uredniško politiko, poleg tega pa je popolnoma v neskladju z pravicami poslušalcev in gledalcev," je dejal Haraszti. Bi amandma pripomogel k izboljšanju splošnega vzdušja ? Kot so v Ovseju še zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na svoji spletni strani, je Harazsti tudi poudaril, da si ne predstavlja, kako bi omenjeni amandma pripomogel k izboljšanju splošnega vzdušja v državi, in kako bi uravnotežil pogled ljudi na vsakdanje življenje. Z omenjenima argumentoma so namreč predlagatelji utemeljevali amandma k zakonu o medijih.

"Pozivam predsednika, da prepreči, da bi ta osnutek zakona stopil v veljavo, in s tem zagotovi, da bo svoboda izražanja v Romuniji zaščitena tudi s strani vlade," je dejal Ovsejev predstavnik za svobodo medijev. Amandma sta predlagala senator Gheorghe Funar iz stranke Večja Romunija in poslanec Nacionalne liberalne stranke Ioan Ghise, trenutno pa čaka le še na podpis predsednika Basescuja. Pred tem so amandma enoglasno podprli v zgornjem domu romunskega parlamenta - senatu-, medtem ko sta poslanska zbornica in komisija senata za človekove pravice amandma zavrnila. Poleg tega takemu amandmaju nasprotujeta tudi romunski avdiovizualni svet kot tudi romunsko združenje poklicnih novinarjev.