Ponedeljek,
26. 1. 2009,
12.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 12.56

8 let, 5 mesecev

Ostrejše sankcije proti Zimbabveju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Evropska unija je danes zaradi nespoštovanja človekovih pravic in nesprejemljivih notranjepolitičnih razmer vnovič zaostrila sankcije proti režimu zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja.

EU je še več osebam blizu Mugabeju prepovedala vstop na svoje ozemlje in še več podjetjem zamrznila sredstva v EU, prvič tudi tistim s sedežem v Evropi. Okoli 200 ima prepoved vstopa na ozemlje EU Na seznamu oseb, ki jim je prepovedan vstop na ozemlje EU, je sedaj približno 200 imen, potem ko jih je EU danes dodala kakšnih 60, že decembra lani pa enajst. Na seznamu podjetij, ki jim je zamrznila premoženje v EU, pa jih je sedaj približno 40, prvič tudi tista s sedežem v Evropi.

Tako so danes na zasedanju v Bruslju odločili zunanji ministri EU, med njimi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. Obsodili so "vztrajno kršenje človekovih pravic" in "stopnjevanje humanitarne krize, vključno z epidemijo kolere", ter poudarili, da zimbabvejska vlada ravna "popolnoma v nasprotju s svojimi dolžnostmi in odgovornostjo".

EU je želela sankcije okrepiti že septembra, vendar so se ministri zaradi podpisa dogovora o delitvi oblasti v Zimbabveju takrat odločili drugače in zgolj obdržali obstoječe sankcije: že takrat veljavne vizumske prepovedi za Mugabejev režim in omejitev gospodarskega sodelovanja s podjetji blizu režimu.

Mugabe na oblasti že od leta 1980 Zimbabve je v politični slepi ulici od volitev marca lani, ko je vodja opozicije Morgan Tsvangirai zmagal v prvem krogu predsedniških volitev marca, nato pa se je v drugem krogu zaradi stopnjujočega se nasilja nad opozicijo umaknil iz predsedniške tekme z Mugabejem. Mugabe je na oblasti od leta 1980, ko se je Zimbabve osamosvojil od Velike Britanije.