Ponedeljek,
5. 1. 2009,
15.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 15.59

8 let, 5 mesecev

Obama s kongresniki o stimulacijskem paketu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Barack Obama se bo sestal s predstavniki obeh domov ameriškega kongresa, da bi pospešil sprejemanje paketa, vrednega okoli 775 milijard dolarjev, za spodbudo ameriškega gospodarstva.

Obama si je želel, da bi bil paket, vreden okoli 775 milijard dolarjev, usmerjen pa v infrastrukturne projekte, vlaganje v alternativne vire energije in znižanje davkov, pripravljen za podpis ob njegovi inavguraciji 20. janurja, kar je malo verjetno. Vodja večinske stranke v predstavniškem domu kongresa Steny Hoyer je v nedeljo izrazil željo, da bi predstavniški dom sprejel paket do konca meseca in da bi ga nato senat obravnaval do sredine februarja.

Obama si želi čimprejšnje ukrepanje Obama je poudarjal, da je potrebno hitro in odločno ukrepanje, da bi preprečili še večje poslabšanje gospodarske slike. Paket naj bi bil v večjem delu usmerjen v dolgoročne infrastrukturne projekte in vlaganje v alternativne vire energije, ustvaril pa naj bi tri milijone novih delovnih mest.

Potrošnjo naj bi zbudili z znižanjem davkov Okoli 40 odstotkov paketa oz. 300 milijard dolarjev naj bi predstavljalo znižanje davkov. Potrošnjo naj bi spodbudili z znižanjem davkov za 500 dolarjev za posameznike in za 1000 dolarjev za pare. Zvezne države bi dobile okoli 200 milijard dolarjev za programe zdravstvenega varstva za revnejše.