Torek,
16. 12. 2008,
8.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 12. 2008, 8.25

8 let, 5 mesecev

Obama izbral Nobelovca za vodenje področja energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški elektorski kolegij je potrdil zmago demokrata Baracka Obame na predsedniških volitvah 4. novembra. Obama pa je včeraj predstavil nove člane svojega prihodnjega kabineta.

Rezultate glasovanja elektorskega kolegija mora 6. januarja 2009 potrditi še kongres na skupnem zasedanju obeh domov, Obama pa bo nato 20. januarja prisegel kot 44. predsednik ZDA. Obama je zbral skupaj 365 elektorskih glasov, republikanec John McCain 173, vseh 538 elektorjev pa je v prestolnicah zveznih držav svoje glasove oddalo v skladu z volilnimi izidi. Volilna udeležba je bila višja kot leta 1968, ko je republikanec Richard Nixon premagal demokrata Huberta Humphreyja. Leta 1968 se je volitev udeležilo 60,8 odstotka volilnih upravičencev, letos 61,6 odstotka.

Na volitve odšlo več kot 131 milijonov Američanov

Letošnjih volitev se je udeležilo več kot 131 milijonov volilnih upravičencev, Obama je dobil 53 odstotkov glasov, McCain 46 odstotkov. Preostali odstotek so si razdelili ostali kandidati, sicer pa je Obama prejel približno 69 milijonov glasov, McCain 60 milijonov.

Volilna udeležba je bila leta 2000 le 54,2-odstotna, leta 2004 pa 60,1-odstotna, pri čemer se je volitev udeležilo 122 milijonov ljudi.

Volilna udeležba je bila najvišja v ameriški zvezni državi Minnesoti, in sicer 77,8-odstotna, podobno visoka pa je bila tudi v Wisconsinu, Maineu, New Hampshireu in Iowi. Najnižja je bila na Havajih in v Zahodni Virginiji, in sicer 50,6-odstotna. Nizka udeležba je bila tudi v Arkansasu, Teksasu in Utahu.

Obama sestavlja kabinet

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v ponedeljek predstavil nove člane svojega prihodnjega kabineta, med njimi kandidata za ministra za energijo, znanstvenika kitajskega rodu Stevena Chuja. Chu je profesor fizike in molekularne biologije na univerzi Berkeley in odločen zagovornik zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov v ozračje z razvojem novih virov energije.

Na položaj vodje zvezne Agencije za zaščito okolja (EPA) je Obama imenoval Liso Jackson, ki je podobno nalogo opravljala že na ravni zvezne države New Jersey. Če jo bodo potrdili na položaj, pa bo prva temnopolta upraviteljica EPA v zgodovini ZDA.

Obeta se sprememba okoljske politike Obama tako s svojimi imenovanji za področji energije in okolja nakazuje, da bo spremenil dosedanjo smer ameriške politike ter namenil več denarja za raziskave in razvoj alternativnih virov energije. Po njegovih besedah morajo ZDA razviti nove vire energije in načine njihove uporabe, kajti bolj kot odvisnost od tuje nafte je nevarna dolgoročna grožnja podnebnih sprememb.

Obama se tudi tokrat ni mogel izogniti vprašanjem, povezanim z vlogo guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha, ki so pretekli teden aretirali, ker je skušal Obamov sedež v zveznem senatu prodati najboljšemu ponudniku. Obama je ponovil, da se z Blagojevichem ni pogovarjal o svojem senatnem sedežu, in dodal, da so njegovi odvetniki končali notranjo preiskavo. Ta je ugotovila, da z Blagojevicem niso imeli "neprimernih stikov" tudi člani njegove tranzicijske ekipe.