Petek,
12. 12. 2008,
21.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 21.04

8 let, 5 mesecev

Nobelovi nagrajenci za mir mirovno nagrado podelili Bonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V okviru tridnevnega vrha Nobelovih nagrajencev za mir je nagrado Man of peace (Človek za mir), ki jo podelijo vsako leto, prejel irski rock glasbenik in aktivist Bono.

Peterica Nobelovcev, tokrat zbrana v Parizu, je medtem svet pozvala k večjim prizadevanjem za dosego narodne sprave v Mjanmaru in izpustitev Nobelovke Aung San Suu Kyi. Zaslužil jo je z 20-letnim aktivizmom Bonu je nagrado izročil letošnji gostitelj srečanja, pariški župan Bertrand Delanoe. Po besedah organizatorjev si jo je irski glasbenik prislužil z 20-letnim globalnim aktivizmom v boju proti revščini, zbiranjem denarja za zdravljenje aidsa in malarije ter prepričevanjem bogatih držav, naj zmanjšajo velik dolg Afrike.

"Rock zvezda ne more biti bližje Nobelovi nagradi" "To je zelo velika nagrada zame, ker, bodimo pošteni, to je najbliže kolikor bom kdajkoli jaz oziroma katerakoli rock zvezda prišla Nobelovi nagradi za mir," je v nagovoru povedal 48-letni pevec skupine U2. "Vi ste ljudje, ki opravljajo pravo delo," je še povedal prisotnim Nobelovcem, med katerimi so bili F.W. de Klerk iz Južnoafriške republike, nekdanji poljski predsednik Lech Walesa ter John Hume in Maired Corrigan Maguire s Severne Irske.

Nobelovi nagrajenci pozivajo evropske voditelje in ZN Maguireova je ob tem prebrala skupno sporočilo Nobelovih nagrajencev za mir, v katerem evropske voditelje in institucije ter Združene narode pozivajo, naj storijo vse, kar lahko, da bi dosegli takojšno izpustitev mjanmarske opozicijske voditeljice Aung San Suu Kyi in ostalih tamkajšnjih političnih zapornikov.

"Prisilite mjanmarsko hunto k miru" Obenem so svetovne voditelje tudi pozvali, naj prisilijo mjanmarsko vojaško hunto, ki vodi državo že skoraj pol stoletja, k začetku mirnega procesa sprave. Prek njega bi lahko dosegli "ponovno vzpostavitev demokracije in spoštovanje temeljnih človekovih pravic v tej državi", so poudarili in spomnili, da so prizadevanja za spravo, ki jih je po političnih nemirih lanskega septembra sprožil ZN, trenutno na mrtvi točki.

Nobelovi nagrajenci za mir se tokrat srečujejo že na devetem vrhu, ki letos sovpada s proslavami ob 60. obletnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki je bila sprejeta prav v francoski prestolnici.