Četrtek,
10. 7. 2008,
14.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 14.31

8 let, 3 mesece

Nizozemsko sodišče ni pristojno v tožbi zaradi Srebrenice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nizozemsko sodišče je dan pred 13. obletnico srebreniškega pokola odločilo, da ni pristojno za razsojanje v civilni tožbi proti Združenim narodom, saj ti uživajo imuniteto pred nacionalnimi sodišči.

Tožbo je vložilo okoli 6000 svojcev žrtev pokola v Srebrenici, ki zahtevajo odškodnino, ker nizozemski pripadniki ZN leta 1995 niso preprečili poboja kakih 8000 Muslimanov. Kot je danes odločilo sodišče v Haagu, Združeni narodi uživajo imuniteto, zaradi katere niso podvrženi pristojnosti nacionalnih sodišč v katerikoli državi. Odvetniki svojcev žrtev poboja v Srebrenici so že napovedali, da se bodo na današnjo odločitev pritožili, če bodo znova neuspešni, pa bodo šli naprej na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Tožniki v omenjenem primeru so združenje Matere Srebrenice, ki predstavlja več kot 6000 svojcev ubitih v pokolu v Srebrenici, ter deset posameznih vdov, ki so v pokolu izgubile može. Prizadevajo si za sojenje proti Združenim narodom in proti Nizozemski, ker nizozemski pripadniki mirovnih sil niso preprečili genocida v muslimanski enklavi v Srebrenici, ki je bila leta 1995 varovano območje ZN.

Vprašanje imunitete ZN Okrajno sodišče se je osredotočilo predvsem na vprašanje imunitete ZN. Odvetniki tožene stranke so namreč trdili, da Ustanovna listina ZN, ki so jo sprejele vse države članice, tej svetovni organizaciji zagotavlja imuniteto pred sodnimi postopki na nacionalnih sodiščih. Odvetniki tožnikov so medtem zagovarjali stališče, da imuniteta ZN ni brez meja in da v primeru genocida ne velja.

Tožniki so se na nizozemsko okrajno sodišče v primeru ZN obrnili zato, ker je bil leta 1995 za zaščito muslimanske enklave v Srebrenici zadolžen nizozemski bataljon pod poveljstvom ZN. Enako tožbo svojcev žrtev Srebrenice proti nizozemski državi je sodišče medtem že dopustilo, sodba pa naj bi bila znana septembra. Zaradi soodgovornosti nizozemske vlade za pokol je sicer leta 2002 na Nizozemskem odstopila celotna vlada.

Srbske sile usmrtile 8000 moških in fantov Srebrenica je bila med vojno v BiH varovano območje ZN, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Muslimanov. Vojska bosanskih Srbov je ofenzivo na mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, začela 9. julija 1995. Po padcu enklave dva dni kasneje so srbske sile skoraj 8000 moških in fantov naložile na tovornjake, jih odpeljale in usmrtile, njihova trupla pa so odvrgle v skupna grobišča po širši okolici.