Sreda,
25. 7. 2018,
16.34

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

NASA voda Mars

Sreda, 25. 7. 2018, 16.34

5 let, 9 mesecev

Na Marsu odkrili tekočo vodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78
Mars | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Marsu naj bi bilo po zadnjih ugotovitvah mesto s tekočo vodo, kažejo zadnje ugotovitve astronavtov Nase. Tako imenovano '"tekoče jezero" je bilo najdeno pod južnim polom Marsa in v preseku meri 20 kilometrov.

Že v preteklosti so se pojavljala ugibanja, ali je tekoča voda na Marsu res prisotna, zadnje Nasine raziskave pa to potrjujejo, poroča BBC.

Ker so se vremenske razmere skozi čas na Marsu zelo spremenile, je nekaj vode v trdnem stanju pri temperaturah od -10 do -30 stopinj Celzija. Voda jezera pa se kljub temu nahaja v tekoči obliki, predvsem zaradi prisotnosti magnezija, kalcija in natrija.

Mars | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zadnje ugotovitve o tekoči vodi so raziskovalci ujeli z radarjem Marsis, ki išče vodo pod površjem in je tako posnel njena nahajališča. "Verjetno ne gre za zelo veliko površino jezera," je povedal Roberto Orosei, italijanski profesor z nacionalnega inštituta za astrofiziko.

Pri najdišču vode se pojavljajo ugibanja, koliko je omenjeno jezero globoko, saj radar pri ujetih posnetkih globine ni zaznal. Raziskovalci se kljub temu strinjajo, da gre za najverjetneje minimalno meter globine. Najdeno jezero ni pitno, saj je v njem polno marsovskih soli in mineralov. 

nasa | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Posnetki radarja pokažejo, kje je kamnita površina Marsa in kje prehaja v neko drugo površino, ki priča o vodi," je še za britanski BBC pojasnil Orosei.

Za zdaj odkritje ne obljublja še nič večjega. Prav tako odkritje vode še ne daje odgovora na vprašanje, ali je na Marsu dejansko mogoče življenje in ali bi bili tam lahko ustvarjeni bivalni pogoji, so še povedali raziskovalci. 

"Nismo nič kaj bližje odrivanju življenja na Marsu, kot smo bili, vendar nam je najdena lokacija z vodo nakazala, čemu moramo posvetiti še večjo pozornost pri raziskavah," je še o odkritju povedal Patel.

Novice Pri osvajanju Marsa bi lahko sodelovalo tudi slovensko podjetje #video
Novice Pitna voda je marsikje še vedno pobožna želja #video
Mars
Novice Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu
Curiosity NASA
Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja