Nedelja,
25. 1. 2009,
18.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 18.32

8 let, 5 mesecev

Na avstrijskem Koroškem po Haiderju poimenovali most

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na avstrijskem Koroškem so enega od mostov čez reko Dravo slovesno preimenovali v most Jörga Haiderja.

Dravski most pri Lipici nedaleč od Pliberku je bil zgrajen leta 2005 in velja za enega velikih projektov takratnega prometnega referenta v koroški deželni vladi, danes deželnega glavarja Gerharda Dörflerja.

Slovenska manjšina preimenovanju nasprotuje Na preimenovanje mostu po pokojnem deželnem glavarju avstrijske Koroške Haiderju, ki je umrl oktobra lani v avtomobilski nesreči, ta ponedeljek pa bi praznoval svoj 59. rojstni dan, so se že kritično odzvali v stranki slovenske manjšine v Avstriji Enotna lista (EL), pa tudi v stranki Zelenih in v mladi socialdemokratski generaciji (SJG).

"Preimenovanja zgradb po politikih spominjajo na totalitarne režime"

Vodja Enotne liste Vladimir Smrtnik je ocenil, da so preimenovanja različnih zgradb po politikih niso prav smiselna. "To močno spominja na totalitarne režime, ki se trudijo po svojih voditeljih poimenovati vse mogoče," je še menil. Deželni vodja SJG Michel Raunig je med drugim menil, da je preimenovanje mostu, ki je bil zgrajen z denarjem davkoplačevalcev, "blaznost".

Dörfler: Haiderja nosimo v srcih Dörfler je ob slovesnem preimenovanju, ki naj bi se ga je udeležilo kakih 2000 ljudi, sicer govoril o "mostu srečanj" in "mostu za vedno" ter poudaril, da "nosimo Jörga Haiderja v srcih in stojimo za njegovimi vizijami". Na kritike je odgovoril, da so trgi in ulice poimenovani tudi po nekdanjem avstrijskem kanclerju Brunu Kreiskyju, kar pritiče njemu, pa pritiče tudi Haiderju.