Nedelja,
16. 12. 2007,
16.47

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 16.47

8 let, 4 mesece

Mladi Nemec, izpuščen iz turškega zapora že doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemec Marco Weiss se je vrnil v Nemčijo, potem ko je v turškem preiskovalnem zaporu preživel osem mesecev oziroma 247 dni, ker naj bi na počitnicah v Turčiji posilil neko 13-letno Britanko.

Sedemnajstletni Marco obtožbe zanika, sodišče v turški Antalyi pa mu je v petek dovolilo vrnitev v domovino brez varščine, čeprav se bo sojenje v Antalyi začelo 1. aprila 2008. "Izdajala se je za 13-letnico" Marco je obtožen, da je 11. aprila v hotelski sobi v nekem letovišču v kraju Side posilil 13-letno Charlotte M., vendar mladi Nemec trdi, da se je izdajala za 15-letnico. Prav tako vztraja, da je privolila v spolni odnos, čeprav pri tem ni prišlo do spolne združitve. Mati britanske deklice pa je prepričana, da je bila njena hči posiljena. Turški tožilci so povedali, da bi za posilstvo za Marca lahko zahtevali najvišjo kazen 15 let zapora, vendar so zahtevo znižali na deset let zapora, ker je mladoleten. V Nemčiji sicer vlada splošno prepričanje, da je Marco nedolžen, primer pa so zaradi velike odmevnosti v javnosti primerjali z zgodbo o izginotju britanske deklice Madeleine McCann.

Merklova: Veselim se, da je Marco na prostosti in da se lahko vrne domov

Zadovoljstvo nad odločitvijo turškega sodišča so že izrazili nemški politiki, ki so Turčijo prosili, naj fanta oprosti. "Veselim se, da je Marco na prostosti in da se lahko vrne domov," je v Bruslju povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Premier Spodnje Saške Christian Wuff je bil ob Marcovi izpustitvi olajšan, naslednji meseci pa naj bi izkoristili za sprejem odločitve o tem, ali bi proces proti Marcu lahko potekal v Nemčiji.

Marco je na nürnberško letališče danes prispel z zasebnim letalom, zaenkrat pa še ni jasno, kje se nahaja. Njegov odvetnik Michael Nagel je dejal, da se Marco ne bo takoj vrnil v domači kraj Uelzen v Spodnji Saški, čeprav je njegova največja želja, da bi teden dni preživel z družino.