Torek,
20. 1. 2009,
12.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 12.56

8 let, 5 mesecev

Kitajska povečuje svoj obrambni proračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska je danes objavila belo knjigo o obrambni politiki, v kateri pojasnjuje, da je povečanje proračunskih sredstev za obrambo nujno.

V beli knjigi pojasnjujejo, da je povečanje proračunskih sredstev nujno zaradi vojaške premoči drugih držav, modernizacije oboroženih sil, boja proti separatistom in zagotavljanja socialnega miru. Premoč razvitih na področju ekonomije, znanosti, tehnologije in vojaških zadevah "Kitajska se sooča s premočjo razvitih držav na področju ekonomije, znanosti in tehnologije kot tudi pri vojaških zadevah. Sooča se tudi s strateškimi manevri in zadrževanjem od zunaj, mora pa se soočati tudi z motnjami in sabotažami separatistov in sovražnih sil od znotraj," piše v beli knjigi, ki jo je objavil informacijski urad kitajske vlade.

Lani za 17,5 odstotka višji proračun Dokument razkriva, da se kitajski proračun za obrambo še naprej hitro povečuje, čeprav ne vsebuje nobenih konkretnih številk. Leta 2008 se je obrambni proračun uradno povečal za 17,5 odstotka, v letih med 1998 in 2007 pa se je povečeval za povprečno 15,9 odstotka na leto.

Dejanske številke naj bi bile tudi do trikrat višje od uradnih Ameriško obrambno ministrstvo sicer meni, da so dejanske številke od dva do trikrat višje od tistih, ki jih razkrijejo kitajske oblasti. Po navedbah bele knjige kitajska poraba za obrambo predstavlja le 7,5 odstotka ameriškega obrambnega proračuna in 61 odstotkov britanskega.

Politika zadrževanja iz tujine Kot navaja dokument, se Kitajska sooča s politiko zadrževanja iz tujine. ZDA se vse bolj obračajo proti azijsko-tihomorskemu območju, krepijo zavezništva in širijo svoje vojaške zmogljivosti. Spori glede ozemlja ali izkoriščanja morskega dna postajajo vse resnejši. Države vse bolj poudarjajo vojaška sredstva namesto diplomatskih prizadevanj, opozarja bela knjiga.

"Nekatere velike sile" so povečale porabo za obrambo, pospešile preoblikovanje oboroženih sil in razvijale napredne vojaške tehnologije, v središču teh dejavnosti pa so jedrsko orožje, izkoriščanje vesolja v vojaške namene in raketna obramba, piše v dokumentu.

Soočajo se z "dolgoročnimi in zapletenimi" grožnjami Čeprav so se napetosti med Kitajsko in Tajvanom, ki ga ima Peking za svoje ozemlje, zmanjšale, varnostne razmere nasploh pa so se izboljšale, se ljudska republika še naprej sooča z "dolgoročnimi in zapletenimi" grožnjami, še navaja bela knjiga.