Četrtek,
27. 12. 2007,
13.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2007, 13.51

8 let, 3 mesece

Izgnana predstavnika EU in ZN zapustila Afganistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Visoki uradnik EU in sodelavec ZN, ki so ju afganistanske oblasti v torek razglasile za "personi non grati", sta danes zapustila državo.

Predstavnik EU, ki je Irec, in predstavnik ZN iz Velike Britanije, sta morala državo zapustiti, ker naj bi se srečala s talibanskimi uporniki in tako ogrožala nacionalno varnost. Kot so potrdili v Bruslju je izgnani predstavnik EU Irec Michael Semple. Ob tem dodaja, da je predstavnik ZN Britanec Mervyn Patterson.

Prisotnost dvojice naj bi bila škodljiva za afganistanske nacionalne interese

Predstavniki ZN so sicer v sredo z afganistanskimi oblastmi začeli nujne pogovore. Kot je pred tem dejal predstavnik ZN Aleem Siddique, so jih afganistanske oblasti obvestile o tem, da je prisotnost dvojice škodljiva za afganistanske nacionalne interese, s čimer pa se ne strinjajo.

Siddique: Gre za nesporazum "Ocenjujemo, da gre za nesporazum med nami in afganistansko vlado," je še dejal Siddique in odločno zavrnil navedbe o pogovorih s talibanskimi uporniki. "Ne pogovarjamo se s talibanskimi uporniki in pika. To ni bil razlog, zakaj smo bili v afganistanski provinci Helmand," je še povedal predstavnik ZN.

Tujci morajo spoštovati afganistansko zakonodajo

Tiskovni predstavnik afganistanskega zunanjega ministrstva Sultan Ahmad Bahin pa je v odzivu na zaplet povedal, da morajo tujci, ki delajo v Afganistanu, spoštovati afganistansko zakonodajo.

"Vsi ukrepi, ki jih je sprejela afganistanska vlada, so v skladu z našimi nacionalnimi in varnostnimi interesi," je dodal afganistanski predstavnik.