Nedelja,
25. 1. 2009,
14.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 14.47

8 let, 5 mesecev

Islandija: Po množičnih protestih odstop ministra za trgovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tudi po napovedi predčasnih parlamentarnih volitev se jeza Islandcev zaradi katastrofalne finančne krize ni pomirila, v soboto zvečer so pozivali k takojšnjem odstopu celotne vlade.

V soboto zvečer se je pred poslopjem islandskega parlamenta zbralo kar 6000 protestnikov, kar je največ v 64-letni zgodovini Islandije. Sobotni protest so spremljali pozivi k takojšnjem odstopu celotne vlade ter razrešitvi guvernerja islandske centralne banke Davida Oddssona in vodstva državnega organa za nadzor nad bančnim sektorjem. Kot so opozorili, v skoraj treh mesecih po zlomu treh največjih islandskih bank osebne odgovornost za to še vedno ni prevzel nihče z vrha države in gospodarstva. Boleče posledice finančne krize medtem že občutijo praktično vsi Islandci. Haardejev predlog za protestnike ni več dovolj Islandski premier Geir Haarde je sicer v petek po skoraj vsakodnevnih protestih zaradi nestrinjanja z vladno politiko glede soočanja s finančno krizo, ki je Islandiji zadala hud udarec, za 9. maj predlagal predčasne volitve. Kot je pojasnil, se zaradi zdravstvenih težav - minuli teden so mu zdravniki odkrili rakav tumor na grlu - na volitvah ne bo več potegoval za položaj premiera. A to za jezne protestnike očitno ni več dovolj.

Sigurdsson pred odstopom uresničil zahtevo protestnikov

Po večdnevnih protestih pa je danes vendarle s položaja ministra za trgovino odstopil Bjorgvin Sigurdsson, ki je, kot je povedal, pred tem tudi razrešil generalnega direktorja državnega organa za nadzor nad delovanjem finančnega trga (FSA) Jonasa Jonssona, kar je bila ena od zahtev protestnikov. Sigurdsson je doslej prvi član Haardejeve vlade, ki se je zaradi finančne in gospodarske krize odločil za odstop in prevzel odgovornost za nastale razmere.