Četrtek,
18. 12. 2008,
19.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2008, 19.42

8 let, 5 mesecev

Iraški novinar prosi za pomilostitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Iraški novinar, ki so ga aretirali, ker je zalučal čevlje v ameriškega predsednika, je pisal pismo iraškemu premieru, v katerem se je za incident opravičil. Premiera je tudi prosil za pomilostitev.

Muntazer al Zaidi je po navedbah iz urada al Malikija pismo napisal na roko. Podrobnosti o vsebini pisma v uradu niso razkrili. Sodnik zavrnil govorice, da so novinarja v priporu pretepli Preiskovalni sodnik Dija al Kenani, ki je pristojen za primer al Zaidija, je medtem zavrnil, da bi 29-letnega novinarja televizije Al Bagdadia na podlagi varščine izpustili na prostost, in sicer zaradi njegove lastne varnosti. Povedal pa je, da se al Zaidi počuti dobro. Poudaril je tudi, da je bil al Zaidi poškodovan med aretacijo in zavrnil govorice, da so ga pretepli v priporu.

Al Zaidi je v priporu od nedelje, obtožen pa je agresije na vodjo tuje države med uradnim obiskom. V primeru obsodbe mu grozi med pet in 15 let zapora oz. med letom in petimi leti zapora, če bi ga spoznali za krivega zgolj poskusa agresije.

Čevlja uničile varnostne sile Iraške varnostne sile so medtem uničile čevlja, ki ju je al Zaidi zalučal al Zaidi. Kot je povedal preiskovalni sodnik, so čevlja uničile iraške in ameriške varnostne sile, ko so preverjale, ali vsebujeta eksploziv. "Ameriške in iraške varnostne sile so preverile čevlja in ju nato uničile," je povedal preiskovalni sodnik.