Sreda,
4. 2. 2009,
18.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 18.28

8 let, 5 mesecev

IFJ: Lani med opravljanjem dela ubitih 109 novinarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Lani je bilo med opravljanjem svojega dela ubitih najmanj 109 novinarjev, v poročilu ugotavlja IFJ. Ob tem opozarja, da utegne biti letošnje leto najbolj smrtonosno doslej.

Mednarodna zveza novinarjev (IFJ) je v letu 2007 zabeležila 175 smrtnih žrtev med novinarji, snemalci, producenti in fotografi. "Dobrodošlo olajšanje, ki ga je prineslo manjše število mrtvih novinarjev v letu 2008, je bilo kratkotrajno," je dejal generalni sekretar IFJ Aidan White. Samo januarja letos je namreč med opravljanjem svojega dela umrlo deset novinarjev.

"Pogosto vidimo brezbrižne politike" IFJ poudarja, da se mora mednarodna skupnost upreti nekaznovanemu ubijanju novinarjev. "Pogosto vidimo politike, celo v demokratičnih državah, kako brezbrižni so glede groženj, ki jih predstavljajo napadi na novinarje in medije. To se mora končati," je poudaril White.

Najbolj nevarne države so Irak, Mehika in Indija Po podatkih IFJ Irak ostaja najnevarnejša država za novinarje kljub znatnemu zmanjšanju števila žrtev s 65 v letu 2007 na 16 lani. Med najnevarnejše države sodita še Mehika in Indija, kjer je življenje izgubilo po deset novinarjev.

"V Gazi so bili novinarji tarče" White je poudaril, da je nedavna izraelska ofenziva na območju Gaze dober primer, s kakšnimi nevarnostmi se soočajo novinarji. Uslužbenci medijev in njihove naprave so bili tarča izraelske vojske, pri čemer sta dva človeka umrla, povzročena pa je bila velika gmotna škoda, je navedel.

"Izrael mora odgovarjati" "Izrael mora odgovarjati za kršitve mednarodnega prava, mednarodna skupnost, vključno z Evropsko unijo, pa mora učinkovito uveljavljati ukrepe za zaščito novinarjev in medijskega osebja," je poudaril White.