Nedelja,
1. 7. 2012,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 8.21

8 let

ICC obeležuje deset let delovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mineva deset let od uveljavitve rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu.

Prvo stalno mednarodno kazensko sodišče je nastalo zato, da storilci najtežjih hudodelstev, ki zadevajo mednarodno skupnost, ne bi več ostali nekaznovani. ICC sodi za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine ICC je pristojen za največja hudodelstva, ki zadevajo mednarodno skupnost kot celoto. To so genocid, zločini proti človečnosti in vojni zločini. V prihodnosti bo izvajal jurisdikcijo tudi za kaznivo dejanje agresije.

ICC sodi posameznikom, pristojen pa je le, če je bilo neko kaznivo dejanje storjeno na ozemlju države pogodbenice sodišča ali je storilec njen državljan. Izjema je, če postopek pred ICC sproži Varnostni svet ZN ali če država nečlanica s posebno izjavo sprejme pristojnost sodišča.

Med pogodbenicami ni ZDA, Rusije, Kitajske, Indije, Irana, Izraela, Sudana in Severne Koreje Držav pogodbenic rimskega statuta je 121, med njimi pa ni npr. ZDA, Rusije, Kitajske, Indije, Irana, Izraela, Sudana in Severne Koreje. Slovenija je rimski statut ratificirala novembra 2001. ICC trenutno vodi preiskave v sedmih afriških državah. Še v sedmih državah potekajo preliminarne preiskave. Prvo obsodbo je sodišče izreklo 14. marca, ko je bil nekdanji vodja milice v DR Kongo Thomas Lubanga spoznan za krivega novačenja otrok vojakov.

Med obtoženimi Gadafijev sin, Kony in drugi afriški voditelji Med trenutno 22 obtoženimi pred ICC izstopajo sin nekdanjega libijskega diktatorja Saif al Islam Gadafi, sudanski predsednik Omar al Bašir, nekdanji predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo in vodja afriške uporniške vojske LRA Joseph Kony. Doslej je bil izročen le Gbagbo, za ostale tri pa za to ta čas ni veliko možnosti.

Se ICC res preveč osredotoča na Afriko? Očitki na račun ICC gredo med drugim v smeri, da se preveč osredotoča na Afriko in da mora pri izvrševanju svojih zapornih nalogov zanašati na kapacitete držav.

Zelo pomembno vlogo pri delovanju ICC ima VS ZN kot edini vzvod, da se sprožijo postopki v primerih, ko neka država nečlanica sodišča ne zaščiti prebivalstva na svojem ozemlju. To pravico je VS ZN doslej izkoristil dvakrat, v primeru Libije in Sudana, trenutno pa mu očitajo predvsem, da tega ne stori v primeru Sirije.