Četrtek,
20. 12. 2007,
13.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 13.40

8 let, 3 mesece

HDZ HSS in HSLS blizu vladni koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pogajalci Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ), ki je zmagala na hrvaških parlamentarnih volitvah, ter koalicije HSS in HSLS, so še korak bližje dogovoru o prihodnji koalicijski vladi.

Podpredsednik hrvaške vlade in pogajalec HDZ Damir Polančec je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da končnega dogovora o koaliciji sicer še ni, pogajalci se bodo znova oglasili v javnosti naslednji teden, verjetno v četrtek. Med drugim so se tudi dogovorili, da bo nedelja dela prost dan, vendar morajo še določiti izjeme.

Nedelja bo prost dan

HDZ je namreč zahtevala dela proste nedelje, ob katerih želi prepovedati obratovanje nakupovalnih centrov in velikih trgovin, kot je to večkrat zahtevala katoliška cerkev na Hrvaškem. Izjeme naj bi bile majhne prodajalne v mestnih četrtih, ki prodajajo kruh in mleko, stojnice na tržnicah in kioski. V turistični sezoni naj bi obratovali tudi nakupovalni centri, so hrvaški mediji povzeli predlog HDZ.

Z dela prosto nedeljo se strinjajo tudi v HSS, medtem ko je HSLS temu doslej nasprotoval in zahteval kolektivno pogodbo, ki bi določila ustrezno plačilo za delo ob nedeljah.

Reforma pravosodja in javne uprave Kot je povedal Polančec, so se pogajalci dogovorili tudi glede reform pravosodja in javne uprave ter politike do vojnih veteranov. Med odprtimi vprašanji sta še vedno uveljavitev hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu od 1. januarja 2008 tudi za članice EU ter referendum o vstopu Hrvaške v Nato, ki ga zahteva HSS.

Poudaril je še, da pogajalci niso govorili o razdelitvi ministrskih stolčkov, kot že več dni poročajo hrvaški mediji. Pojasnil je, da imajo pogajalci nalogo pripraviti koalicijski sporazum, ki bo potem postal štiriletni program prihodnje vlade. Ko bodo to dosegli, se bodo o predlogih za ministre najprej pogovarjali znotraj strank in potem med seboj.

Romski poslanec že obljubil podporo Predsednik HDZ Ivo Sanader bo po neuradnih podatkih v petek začel pogajanja o sestavi vlade tudi s sedmimi poslanci manjšin, podporo osmega poslanca, romske skupnosti, že imajo. V sredo je tudi poslanec bošnjaške manjšine, ki je hkrati predstavnik slovenske manjšine, Šemso Tanković, napovedal, da je blizu sklenitve koalicijske pogodbe s HDZ. Tanković je pred tem že imel podobno povolilno pogodbo s Socialdemokratsko stranko (SDP).

Podpredsednica SDP Željka Antunović je medtem na novinarski konferenci v Splitu ponovila, da ima SDP še vedno pravico razmišljati o sestavi levosredinske vlade.