Sobota,
7. 2. 2009,
9.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 2. 2009, 9.05

8 let, 5 mesecev

Hamas prekinitev ognja pogojuje z odpravo blokade Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vodja gibanja Hamas v izgnanstvu Haled Mešal je v petek zavrnil možnost trajne prekinitve ognja z Izraelom, dokler ta ne odpravi blokade območja Gaze.

Ob tem je Mešal poudaril, da Izrael ne more diktirati pogojev glede prekinitve ognja, saj je bil poraženec vojaške ofenzive na območju Gaze, ki jo je izraelska vojska začela 27. decembra lani.

"Ne bomo sprejeli prekinitve ognja, dokler blokada območja Gaze ne bo odpravljena, dokler ne bodo odprti vsi mejni prehodi in dokler območje Gaze ne bo obnovljeno," je dejal Mešal. Izrael območje Gaze sicer blokira, že vse odkar je Hamas junija 2007 nad območjem prevzel nadzor.

Srečanje palestinskeha in turškega predsednika Medtem je palestinski predsednik Mahmud Abas v petek zvečer prispel v Ankaro, kjer se bo med drugim sestal s turškim predsednikom Abdullahom Gülom. Turško vodstvo si v pogovorih s palestinsko stranjo prizadeva predvsem za spravo med palestinskima gibanjema Fatah in Hamas. Turčija je sicer tudi med izraelsko vojaško ofenzivo na območju gaze na diplomatski ravni aktivno posredovala med sprtima stranema, prav tako pa je bila v stiku z vodstvom Hamasa v izgnanstvu.

V teh dneh naj bi po poročanju turških medijev turška delegacija znova odpotovala v Damask na pogovore z vodstvom Hamasa, poleg tega pa naj bi poskrbela tudi za osvoboditev izraelskega vojaka Gilada Šalita. Slednjega pripadniki Hamasa zadržujejo že od junija 2006, ko so ga ugrabili na območju Gaze.