Četrtek,
17. 7. 2008,
11.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 11.51

8 let, 3 mesece

Haaško sodišče Strugarju znižalo kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pritožbeni senat haaškega sodišča je nekdanjemu generalu bivše jugoslovanske vojske Pavlu Strugarju zmanjšalo zaporno kazen z osmih na sedem let in pol.

Čeprav je pritožbeni senat potrdil del obtožb tožilstva in Strugarja dodatno razglasil za krivega napadov na civilne objekte in uničevanja s prekomerno vojaško silo, so mu vseeno kazen, na katero je bil pred tremi leti obsojen na prvi stopnji zaradi uničujočega topniškega napada sil takratne jugoslovanske vojske na Dubrovnik 6. decembra 1991, znižali za pol leta. Znižanje kazni zaradi slabega zdravja Pritožbeni senat je 75-letnega Strugarja spoznal za krivega po še dveh dodatnih točkah obtožnice, znižanje kazni pa je senat opravičil z njegovim slabim zdravjem.

Haaško sodišče je na prvi stopnji Strugarja, upokojenega generala jugoslovanske vojske, spoznalo krivega bombardiranja zaščitenega zgodovinskega jedra Dubrovnika decembra 1991 in ga obsodilo na osem let zapora. Sodni senat je ugotovil, da je bil general Strugar kot poveljnik druge operativne skupine JLA odgovoren za "nezakonito, obsežno, namerno in neselektivno" bombardiranje dubrovniškega starega mestnega jedra, ki je zahtevalo dve smrti žrtvi med civilisti, hudo poškodovanih ali uničenih pa je bilo več mednarodno zaščitenih kulturnih in zgodovinskih poslopij.

Strugar ni ukazal topniških napadov na staro mestno jedro Dubrovnika Sodišče je takrat še razsodilo, da Strugar sicer ni osebno ukazal topniških napadov na staro mestno jedro, zaradi česar ni odgovoren kot posameznik, vendar pa kot najvišji častnik JLA ni zaustavil bombardiranja ter ni uvedel preiskave in kaznoval odgovornih. Strugarju so takrat dokazali odgovornost pri dveh točkah obtožnice - nezakoniti napadi na civiliste in uničevanje ali namerno poškodovanje zgodovinskih, kulturnih in verskih spomenikov. Kot nedolžnega pa ga je spoznal v štirih točkah obtožnice - za uboj, okrutno ravnanje, neupravičeno uporabo vojne sile in protipravne napade na civilne objekte - čeprav je ugotovilo "elemente" njegove odgovornosti.

Tako obramba kot tožilstvo sta se na razsodbo sodišča na prvi stopnji pritožila, vendar sta se nato leta 2006 dogovorila, da zaradi humanitarnih okoliščin, Strugarjevega slabega zdravstvenega stanja, umakneta pritožbo, s čimer je razsodba postala pravnomočna. Pritožbeni postopek se je kasneje ponovno začel, saj se je pritožila obramba, ki je zahtevala oprostitev Strugarja in zaustavitev sodnih postopkov, ker naj bi bil Strugar nesposoben za sodni proces.