Tina Vovk

Torek,
16. 9. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 16. 9. 2014, 12.19

8 let, 2 meseca

Goli otok kot letovišče za istospolno usmerjene?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na razpis, kaj naj Hrvaška naredi s sto državnimi nepremičninami, je prišlo več predlogov. Veliko rešitev, ki se gibljejo okoli spomeniške, turistične ali znanstvene rešitve, je prišlo za Goli otok.

Zainteresirani kupci so imeli do 15. septembra čas za oddajo ponudb, v katerih so morali navesti, kaj želijo narediti z državnimi nepremičninami v skupni izmeri 20 milijonov kvadratnih kilometrov, med katerimi so večinoma nekdanji vojaški objekti. Z delovanjem teh nepremičnin želijo zagnati "motor" nadaljnjega razvoja skupnosti lokalne samouprave in zbrati dodatna sredstva.

V Državnem uradu za upravljanje državnega premoženja (DUUDI), ki je konec julija objavil razpis, so za hrvaške medije povedali, da so največ ponudb prejeli za številne vile v Lovranu, Opatiji, Dubrovniku in na Plitvicah ter za nekdanjo politično šolo v Kumrovcu, rezidenčni objekt v Zagrebu in Goli otok, ki med vsemi zavzema največjo površino – 4,5 milijona kvadratnih metrov.

Dodaten zaslužek in korak naprej Za zloglasni otok v Kvarnerju, ki je bil dolgo strah in trepet političnih nasprotnikov nekdanjega komunističnega režima, so prejeli več kot deset predlogov, vsi pa se gibljejo okoli spomeniške, turistične ali znanstvene rešitve. Nekdanja politična kaznilnica na Golem otoku pa bi lahko postala tudi nova destinacija za geje, je predlagal Ekološko-socialni forum z Reke.

Naša ideja je, da se na Hrvaškem ustvari destinacijo, ki bi bila namenjena celotni LGBT-populaciji iz vse Evrope. Za Hrvaško bi to pomenilo dodaten zaslužek v turizmu ter tudi civilizacijski korak in popravljanje podobe," je za Jutarnji list povedal Aljoša Babić, predsednik Ekološko-socialnega foruma, ki je podpisal predlog z naslovom Goli otok – European Gay Resort Croatia (Goli otok – evropsko gejevsko letovišče Hrvaška).

Zaprto za širšo javnost "Spoštujem vse predloge, ki želijo Goli otok preoblikovati v spominsko območje, a menimo, da Hrvaška in njeni državljani ne morejo živeti samo od zgodovine in spomenikov," je Babić povedal za Novi list. Letovišče bi bilo po njegovih besedah namenjeno ciljni skupini, za katero Hrvaška do zdaj ni bila ena od primarnih ciljev. Pojasnil je, da bi bilo gejevsko letovišče zaprto za širšo javnost in namenjeno rekreaciji, počitku in druženju oseb LGBT z vsega sveta.

Organizirana okrogla miza Glede na več kot deset prejetih ponudb za Goli otok namerava DUUDI jeseni organizirati okroglo mizo s predstavniki ministrstva za turizem in kulturo, zadrug in pobud, ki so poslale svoje predloge za ta otok. Ne glede na prispele ponudbe ni še nič odločeno. Najprej bodo analizirali in se pogovorili s predlagatelji, šele potem bodo organizirani javni natečaji za zakup, najem ali prodajo omenjenih sto nepremičnin.

Šef DUUDI Mladen Pejnović je pred časom zatrdil, da bo na otoku mogoče graditi izključno v skladu z veljavnim prostorskim načrtom. Nepremičnine bo mogoče kupiti ali najeti.