Četrtek,
15. 1. 2009,
9.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 9.42

8 let, 5 mesecev

Geithner naj bi bil potrjen klub težavam z davki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je izrazil pričakovanje, da bo senat potrdil Timothyja Geithnera na položaj finančnega ministra, čeprav je pred leti pozabil plačati 34.000 dolarjev davkov.

Drugi kandidati za ministre doslej v senatu niso imeli težav. Ministri naj bi bili potrjeni že prihodnji teden Senatni odbori so v tem tednu pospešeno zasliševali kandidate za ministrske in druge visoke položaje v bodoči administraciji Baracka Obame, ki bodo potrjeni večinoma že naslednji teden. Glede Geithnerja, za katerega se je čakalo, da bo vodil reševanje finančne krize, pa se bodo zadeve malce zavlekle, saj bodo določeni republikanci želeli Obamo spraviti v zadrego.

V zadregi bo predvsem Geithner, ki bo moral prihodnji teden v senatnem odboru za finance pojasnjevati kako to, da mu je ušlo plačevanje davkov za pokojnino in pokojninsko zdravstveno zavarovanje v času, ko je delal za Mednarodni denarni sklad (IMF). Geithner se je doslej branil, da ni vedel, da mora sam plačati omenjene davke, vendar pa dokumenti senatnega odbora za finance kažejo, da IMF zaposlene Američane obvešča, da so sami odgovorni za plačevanje davkov.

Obama priznal zadrego Obama je v sredo priznal, da gre za zadrego, vendar pa dodal, da to ne bi smelo preprečiti Geithnerju, da nastopi položaj s katerega si bo prizadeval za okrevanje ameriškega gospodarstva. Za zdaj je jasno to, da je namera demokratov, da v finančnem odboru v petek opravijo zaslišanje in Geithnerjevo nominacijo pošljejo pred celotni senat padla v vodo. Zaradi ugovora vsaj dveh republikancev bo zaslišanje šele v sredo, torej dan po Obamovi inavguraciji, senatna potrditev pa bo še kasneje.

Za Geithnerja tudi republikanci Za zdaj nihče ne dvomi, da bo Geithner potrjen, kajti zanj se je zavzelo že nekaj republikancev, kar bi moralo biti ob soglasni podpori demokratov dovolj.

Pristojni senatni odbori so v sredo opravili zaslišanja kandidatov za ministra za kmetijstvo in veteranske zadeve ter kandidatke za upraviteljico Agencije za zaščito okolja (EPA) Lise Jackson.

Clintonova dobro prestala zaslišanje Senatni odbori so že opravili zaslišanja za kandidate za ministre za šolstvo, energijo, zdravstvo, stanovanja in delo, pri čemer ni bilo težav in vsi kandidati bodo potrjeni. Zaslišana je bila tudi Hillary Clinton za položaj državne sekretarke, ki je s poznavanjem tematike pokazala, da se je Obama pravilno odločil vsaj s tega vidika.