Torek,
12. 1. 2010,
18.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 1. 2010, 18.48

8 let, 3 mesece

Freedom House: Slovenija še vedno svobodna država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška nevladna organizacija Freedom House je objavila poročilo o stanju svobode v svetu za leto 2009. Ugotavlja, da je svoboda po svetu na splošno že četrto leto zapored nazadovala.

Slovenija tako kot v poročilu za leto 2008 ostaja med 89 svobodnimi državami z najvišjo oceno.

Freedom House bo natančnejše poročilo s podatkih o posameznih državah objavila spomladi, vendar pa glede Slovenije ne bo večjih sprememb, saj ima tudi letos najvišjo oceno glede državljanskih svoboščin in političnih pravic. Vse razvite države zahodne Evrope so sicer na vrhu, je pa bilo zaradi postopkov s priseljenci iz muslimanskih držav opaziti trend nazadovanja v Švici in na Malti.

Ocene so "svobodna", "deloma svobodna" in nesvobodna" Freedom House poročilo pripravlja od leta 1972 in z njim skuša pokazati kako po svetu države spoštujejo politične in državljanske pravice svojih prebivalcev. V letošnjem poročilu, ki obravnava položaj v letu 2009, je zajetih 194 držav in 14 odvisnih ozemelj. Države si v poročilu prislužijo oceno "svobodna", "deloma svobodna" in nesvobodna".

Ugotovitve za leto 2009 so zaskrbljujoče

Freedom House ugotavlja, da je bilo leto 2009 že četrto zapored, ko je prišlo do erozije svobode po svetu, kar je najdaljše neprekinjeno obdobje nazadovanja v zgodovini poročila.

Bližnji vzhod ostaja najmanj svobodna regija na svetu, do najbolj očitnega padca svobode pa je prišlo v podsaharski Afriki. Leto 2009 je po mnenju organizacije zaznamovalo tudi povečano preganjanje aktivistov in novinarjev v avtoritativnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

Direktor raziskav pri Freedom House Arch Puddington je izjavil, da so ugotovitve za leto 2009 zaskrbljujoče. "Nazadovanje je globalno, prizadeva države z vojaško in gospodarsko močjo, ki so prej kazale možnost reform, spremlja pa ga večji pregon političnih disidentov in neodvisnih novinarjev. Najbolj avtoritarni režimi so postali še bolj represivni, bolj vplivni na mednarodnem odru in še bolj brezkompromisni," je sporočil Puddington.

Od nekdanjih jugoslovanskih republik ima Slovenija najvišje ocene

Poročilo ugotavlja nazadovanje v skupaj 40 državah, predvsem Afrike, Latinske Amerike in nekdanje Sovjetske zveze. Avtoritativne države, kot so Iran, Rusija, Venezuela in Vietnam, pa so postale še bolj represivne kot v prejšnjih letih. Nazadovanje svobode je opazno tudi v državah, ki so pred tem kazale znamenja napredka. To so med drugim Jordanija, Kirgizija, Bahrein in Kenija.

Sicer je letos v kategorijo svobodnih držav uvrščenih 89 držav, deloma svobodnih pa je 58. Med njimi je od letos tudi Kosovo, ki se je prebilo naprej iz kategorije nesvobodnih. Od nekdanjih jugoslovanskih republik ima Slovenija najvišje ocene, vendar pa med njimi ni več nesvobodnih. Bosna in Hercegovina ter Makedonija sta skupaj s Kosovom med deloma svobodnimi, vse ostale države pa so svobodne, pri čemer se je letos mednje prebila tudi Črna Gora.

89 svobodnih držav sveta pomeni 46 odstotkov prebivalstva

89 svobodnih držav sveta pomeni 46 odstotkov prebivalstva v 194 državah in 14 ozemljih, ki jih zajema poročilo. Število deloma svobodnih držav je letos padlo za štiri na 58, kar pomeni 20 odstotkov prebivalstva, za pet pa je poraslo število nesvobodnih oziroma skupaj 47, kar zajema 24 odstotkov svetovnega prebivalstva. Levji delež slednje kategorije pade na Kitajsko.

Poročilo po svetu šteje tudi države, kjer imajo demokracijo in volitve. Lani se je število volilnih demokracij zmanjšalo za tri in jih je bilo skupaj 116. Izpadle so Honduras, Madagaskar in Mozambik, Maldivi pa so napredovali. Najnižje na lestvici svobode je sicer devet držav: Mjanmar, Ekvatorialna Gvineja, Eritreja, Libija, Severna Koreja, Somalija, Sudan, Tibet, Turkmenija in Uzbekistan.