Četrtek,
1. 3. 2012,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 10.27

8 let

FOTO: Več kot polovica potnikov Coste Allegre bo ostala na Sejšelih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ladja Costa Allegre, ki je pred tremi dnevi po požaru v strojnici ostala brez električne energije, je s pomočjo francoske ribiške ladje v jutranjih urah dosegla obalo sejšelskega otoka Mahe.

Otok Mahe je bil po besedah Mladena Barukčića iz agencije Svet križarjenj naslednja postojanka v programu 27-dnevnega križarjenja, ki naj bi se v normalnih razmerah končalo 17. marca. Na razkošni, 188 metrov dolgi in 28.600 ton težki ladji Costa Allegre, je bilo med 636 potniki in 413 člani posadke tudi 12 Slovencev. Dva potujeta prek agencije Svet križarjenj, šest prek Kompasa, za ostale štiri še ni jasno, verjetno pa je eden od njih tudi član posadke. "Po požaru smo našima potnikoma poslali kratko sporočilo sms, in ko bo možno, se nam bosta oglasila," je pojasnil Barukčić in dodal, da je komunikacija s potniki v preteklih dneh potekala prek lastnika ladje, ladijske družbe Costa Crociere.

Požar je uničil glavne komponente za proizvodnjo elektrike Spomnimo. Požar na ladji Costa Allegre je v ponedeljek izbruhnil v strojnici, kar ni redkost, vendar potniki običajno tega niti ne opazijo. "Požar je bil znotraj strojnice dokaj obsežen, a se po zdaj znanih podatkih zunaj nje ni širil. Na ladji ni bilo panike, nikomur ni bilo treba bežati pred ognjem," pravi Barukčić. Požar so pogasili avtomatski gasilni sistemi, na pomoč pa je priskočila tudi posadka. Če bi požar izbruhnil kje druge, bi se plovba najverjetneje lahko nadaljevala. "Problem je nastal zato, ker je požar uničil glavne komponente, ki jih ladja potrebuje za proizvodnjo elektrike. Očitno je bil uničen znaten del opreme, tako da ladja ni imela možnosti pogona in proizvodnje elektrike."

Na letalo ali v hotel? Potnike, ki so na ladji tri dni preživeli brez elektrike in tople hrane, na otoku Mahe že pričakujejo reševalci, medicinska ekipa Rdečega križa, ki bo potnikom in članom posadke nudila vodo in psihično pomoč, ter turistični vodiči, ki jih bodo usmerjali na avtobuse. Ti jih bodo na njihovo željo prepeljali na letališče ali v hotel. Na otoku so namreč na voljo tri letala, ki bodo potnike prepeljala v Rim, od koder bodo pot nadaljevali proti domu, tiste, ki bi si počitnice želeli nadaljevati, pa bodo namestili v hotele v prestolnici Sejšelov. Od 636 potnikov se jih je za nadaljevanje počitnic odločilo 376, 251 pa se jih bo vrnilo domov.

Namesto razkošja pregrete kabine in hladni obroki Razkošje, ki ga ladja takšnega formata sicer ponuja, so potniki izkušali le v prvem tednu dni, saj so se po izbruhu požara razmere na ladji drastično spremenile. "Ker na ladji ni bilo električne energije, je bila na voljo le zasilna razsvetljava, delovale niso niti klimatske naprave, zato so nekateri potniki namesto v pregretih kabinah noč raje preživeli na palubi," je še povedal Barukčić, ki je prepričan, da bo ladijska družba Costa Crociere potnikom za skrajšano križarjenje in travmatično izkušnjo ponudila nadomestilo.

Za Costa Crociere 35-odstotni upad rezervacij Napoved, kakšen vpliv bosta dve ladijski nesreči v izredno kratkem obdobju imeli na povpraševanje po križarjenjih, je za zdaj še prezgodnja. Ladijska družba Costa Crociere, sicer tudi lastnica ladje Costa Concordia, ki je 13. januarja letos nasedla pred toskanskim otokom Giglio, v nesreči pa je umrlo 32 ljudi, že zdaj beleži 35-odstoten upad rezervacij. A slovenskih turistov, kot kaže, to očitno ni prestrašilo. Pri agenciji Svet križarjenj, ki sodeluje z 31 ladjarji, še vedno opažajo porast rezervacij, čeprav Barukčić priznava, da bi bila v normalnih razmerah ta porast verjetno še višja. Preseneča ga, da sta se omenjeni nesreči zgodili ladijski družbi, ki velja za eno boljših, z visokimi standardi in opremljeno z najnovejšo floto. "Ne gre za nekega tretjerazrednega prevoznika in večina slovenskih potnikov križari ravno z omenjeno ladijsko družbo."