Petek,
30. 1. 2009,
20.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 20.03

8 let, 5 mesecev

Eta za nadaljevanje boja za neodvisnost Baskije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Baskovska separatistična organizacija Eta je sporočila, da se bo še naprej borila za neodvisno baskovsko državo na severu Španije in jugozahodu Francije.

"Boj je treba nadaljevati z vso silo in vsemi sredstvi"

V izjavi ob 50. obletnici boja, ki jo je poslala časniku Gara, je pozvala Baske, naj "združijo moči na poti do neodvisnosti z mirnimi in demokratičnimi sredstvi". Eta ob tem sicer dodaja, da je do takrat treba nadaljevati boj z vso silo in vsemi sredstvi, saj sovražni državi (Španija in Francija) ne kažeta niti najmanjšega znamenja, da sta pripravljeni spoštovati besedo Euskal Herria, kar v baskovskem jeziku pomeni širša baskovska dežela.

Eto je leta 1959 ustanovila skupina levičarskih študentov, ki je Baskovsko nacionalistično stranko (PNV) obtoževala, da se ni uprla vladavini diktatorja Francisca Franca, ki je zatiral baskovski jezik. PNV od 80. let prejšnjega stoletja vlada Baskiji, večinoma v koaliciji z drugimi strankami.

Bodo separatisti ostali na volitvah brez svojih kandidatov?

Španska vlada pa je sporočila, da je parlament prosila, naj dvema baskovskima strankama prepove sodelovanje na volitvah v Baskiji zaradi njunih povezav z Eto. Namestnica španskega premiera Maria Teresa Fernandez de la Vega je pojasnila, da imata stranki Askatasuna in D3M povezave s političnim krilo Ete Batasuno, ki je bila prepovedana leta 2003, in dvema drugima strankama, ki sta bile prepovedani lani.

Če bosta Askatasuna in D3M prepovedani, separatisti ne marčnih volitvah ne bodo imeli svojih kandidatov.