Ponedeljek,
26. 1. 2009,
11.15

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 11.15

8 let, 8 mesecev

Demokrati znižujejo pričakovanja glede okrevanja gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavniki Bele hiše in demokratov so v nedeljo v ameriških televizijskih oddajah skušali znižati pričakovanja Američanov glede hitrosti okrevanja gospodarstva.

Demokrati skušajo znižati pričakovanja, kljub temu, da bo kmalu, najverjetneje sredi februarja, sprejet stimulacijski paket, vreden več kot 800 milijard dolarjev. Večino stimulacijskega paketa naj bi porabili v prvih 18 mesecih V predstavniškem domu poteka postopek potrjevanja največjega stimulacijskega paketa po drugi svetovni vojni, ki ga primerjajo z avtocestnim programom. V prvih 18 mesecih naj bi porabili tri četrtine od predlaganih 825 milijard. Vendar mora svoj predlog sprejeti še senat, končna številka pa ne bo ostala ista.

Podpredsednik ZDA Joe Biden je na televiziji CBS izrazil prepričanje, da bo stimulacijski paket sprejet tudi s podporo republikancev, čeprav so ti v nedeljo zatrdili, da paketa v obliki, kot naj bi ga sprejel predstavniški dom, ne bodo podprli.

Demokrati morajo v senatu poiskati podporo Demokrati v predstavniškem domu ne potrebujejo podpore republikancev, v senatu pa morajo prepričati vsaj nekaj članov nasprotne stranke, ki ima v senatu možnost blokade. Predsednik ZDA Barack Obama si želi podpore republikancev, s katerimi naj bi se srečal, še preden bo predstavniški dom, predvidoma v sredo, glasoval o stimulacijskem paketu. Obama je pred dnevi dejal, da namerava paket podpisati do 16. februarja.

Biden: Položaj se bo še poslabšal Biden je še opozoril vse, naj ne pričakujejo preveč in prehitro. Po njegovem mnenju se bo položaj še poslabšal, preden se bo izboljšal. Vodja nacionalnega gospodarskega sveta Bele hiše Lawrence Summers je na televiziji NBC opozoril, da težave niso nastale v enem dnevu, tednu, mesecu ali letu in jih tudi ne morejo rešiti v tem času.

Obama nasledil proračunski primankljaj v višini tisoč milijard dolarjev Summers je opozoril, da je Obama nasledil najslabše stanje gospodarstva vse od druge svetovne vojne, proračunski primanjkljaj v višini 1000 milijard dolarjev, stroški za zvezni pokojninski ter zdravstvena programa medicare in medicaid pa naraščajo. Ameriško gospodarstvo je v lanskem letu izgubilo 2,6 milijona delovnih mest, Obamov stimulacijski načrt pa predvideva od treh do štiri milijone novih delovnih mest v dveh letih, večinoma v zasebnem sektorju.

Summers je zavrnil kritike republikancev, kot je Boehner, ki je dejal, da težav ne bodo mogli rešiti z večjo porabo in višjimi davki. Summers je zatrdil, da si proračun lahko privošči 1000 milijard nove porabe za stimulacijo in reševanje finančnih ustanov, vendar bo po okrevanju potrebna večja disciplina. Zagotovil je, da bo Obama izpolnil predvolilno obljubo in bo odpravil davčne olajšave za tiste, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto. Ni sicer povedal, ali se bo to zgodilo pred letom 2010. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je za televizijo ABC omenila možnost, da jih bodo skušali odpraviti pred tem.

Nova administracija ima za začetek na voljo 350 milijard dolarjev Pelosijeva in Summers sta skupaj z Bidenom govorila tudi o dodatni porabi denarja za reševanje finančne krize. Biden pa je poudaril, da se bo finančni minister Timothy Geithner, ki naj bi ga senat potrdil v začetku tedna, odločil, ali bo kongres zaprosil za več denarja kot 350 milijard dolarjev, kolikor jih nova administracija že ima na voljo.

Gre za drugo polovico od 700 milijard dolarjev, potrjenih lani, od katerih so prvih 350 milijard dolarjev večinoma porabili za odkupovanje bančnih deležev. Vendar je program deležen kritik, ker ni pregleden, banke ne razkrijejo, kaj delajo z denarjem, in naj bi domnevno nalagale za odkupovanje konkurence. Po besedah Summersa obstaja možnost za večjo porabo kot le 350 milijard dolarjev, vendar bo potrebna večja odgovornost in preglednost. Pelosijeva pa je dejala, da bodo morali davkoplačevalci dobiti v finančnih ustanovah deleže.