Torek,
1. 3. 2011,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 15.30

8 let

Del Pontejeva bi vodila preiskavo o Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bivša glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je dejala, da bi želela voditi preiskavo o trgovini s človeškimi organi na Kosovu.

Carla Del Ponte, ki se ji izteka mandat švicarske veleposlanice v Buenos Airesu, je v pogovoru za Neue Zürcher Zeitung, na vprašanje, kaj je treba storiti, potem ko je Svet Evrope sprejel poročilo Dicka Martyja o trgovini s človeškimi organi na Kosovu, menila, da bi morala biti "oblikovana neodvisna mednarodna ustanova, ki bi vodila preiskavo in zaščitila priče". Del Pontejeva: Zdaj je na potezi Evropska unija Dodala je, da bi bilo zanjo osebno vodenje te preiskave izziv. "Dobro poznam primer, imam tudi zveze in bi lahko hitro izvedla preiskavo," je dejala, a opozorila, da je zdaj na potezi Evropska unija in da se bo tudi videlo, kako bodo pripravljene sodelovati ZDA. Imeli so premalo dokazov za vložitev tožbe Na vprašanje, ali je imela prav, ko je v svojih spominih z naslovom Gospa tožilka navajala resne obtožbe o trgovini z organi na Kosovu brez morebitnih dokazov, je Del Pontejeva pojasnila, da so na haaškem sodišču "imeli premalo dokazov za vložitev tožbe, da pa so bili indici dovolj močni" ter da je podatke objavila zato, "da bi lahko kdo drug začel preiskavo".

Spomnimo: V tej knjigi iz leta 2008 je Del Pontejeva navedla, da je haaško tožilstvo pri novinarjih izvedelo, da naj bi kosovski Albanci med konfliktom na Kosovu poleti leta 1999 v Albanijo odpeljali kakih 300 ujetnikov predvsem srbske narodnosti, katerih organe so nato prodali klinikam v tujini. Poudarila pa je, da za te trditve niso nikoli uspeli dobiti dokazov.

Kasneje je dejala, da se je haaško tožilstvo leta 2004, ko so želeli preiskovati trgovino z organi na Kosovu, soočalo z resnimi grožnjami albanske mafije.

V nezakonito trgovino vpleten tudi premier Thaci? Tudi zaradi njenih trditev je nato poročevalec Sveta Evrope Dick Marty pripravil poročilo, v katerem ugotavlja, da naj bi bili v nezakonito trgovino s človeškimi organi na Kosovu konec devetdesetih let prejšnjega stoletja vpleteni številni pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova, tudi sedanji kosovski premier Hashim Thaci. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je 25. januarja letos poročilo potrdila, obenem pa pozvala EU in Eulex, naj raziščeta te navedbe.

Srbija je želela, da preiskavo vodijo ZN Tožilci misije EU na Kosovu (Eulex) so nato začeli preliminarno preiskavo glede obtožb v poročilu, a opozorili, da bodo z resnim delom lahko začeli, ko bodo dobili dokaze in dejstva o obtožbah. Srbija si sicer želi, da bi preiskava potekala pod okriljem Združenih narodov, a se je večina članic Varnostnega sveta ZN že strinjala, da preiskavo izvede Eulex.