Sreda,
26. 12. 2007,
13.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 12. 2007, 13.33

8 let, 3 mesece

Čadsko tožilstvo zahteva prisilno delo za sodelavce Zojine barke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Čadsko tožilstvo je za šest sodelavcev francoske človekoljubne organizacije Zojina barka zahtevalo sedem- do enajstletne zaporne kazni s prisilnim delom.

Generalni tožilec Beassoum Ben Ngassoro je njihovo obsodbo zahteval med drugim zaradi poskusa ugrabitve in prevare. Sojenje štirim moškim in dvema ženskama se je začelo 21. decembra potem, ko so jih aretirali v Čadu oktobra letos, ko so poskušali 103 otroke, domnevno sirote iz sudanske regije Darfur, prepeljati k družinam v Francijo.

Delavci lagali, da bodo otroke odpeljali v šolo

Po podatkih Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) in Mednarodnega Rdečega križa je bila večina otrok iz čadskih vasi in je imela svoje družine. Številni starši otrok so sodelavce Zojine barke obtožili, da so jim lagali, saj naj bi jim obljubili, da bodo njihove otroke odpeljali v šolo v mestu Abeche.

Francozom grozi 20 let prisilnega dela Če bodo Francoze spoznali za krive, jim grozi do 20 let prisilnega dela. Po poročanju medijev naj bi jih čadski predsednik Idris Deby vendarle pomilostil. Francija pa je že napovedala, da naj si bo v primeru obsodbe prizadevala, da bodo šesterico, "kakor hitro bo mogoče", prepeljali v Francijo.