Petek,
19. 12. 2008,
21.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 21.22

8 let, 5 mesecev

Bush kljub vsemu zadovoljen z bližnjevzhodnim procesom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik George Bush je v Beli hiši gostil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Ob Abasovem obisku je izjavil, da je v izraelsko-palestinskem pogajalskem procesu prišlo do kar velikega napredka, čeprav stranema ni uspelo doseči mirovnega dogovora do izteka njegovega mandata. Bush je želel mirovni dogovor doseči še letos "Ni dvoma, da je to velik izziv," je dejal odhajajoči ameriški predsednik, ki si je lani za cilj zadal dosego bližnjevzhodnega mirovnega dogovora do konca letošnjega leta. "A ljudje morajo kljub vsemu videti, da smo naredili kar nekaj napredka," je dodal Bush, ki mu mandat poteče 20. januarja.

Abas in izraelski premier Ehud Olmert sta se novembra lani na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu, ki jo je gostil Bush, dogovorila, da bosta do konca letošnjega leta dosegla mirovni dogovor, kar pa jima je spodletelo. To je pred tedni priznala tudi Bela hiša.

Abas: Mirovni proces bo pod Obamo napredoval Bush je sicer Abasa pohvalil zaradi napredka na področju varnosti na Zahodnem bregu. Abas pa je izpostavil, da so Bushev izraženi cilj po vzpostavitvi palestinske države povsod na Zemlji sprejeli kot realnost. Abas je tudi izrazil prepričanje, da bo mirovni proces pod Bushevim naslednikom Barackom Obamo napredoval.