Sreda,
17. 12. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 11.20

8 let, 5 mesecev

Brown v Iraku potrdil datum britanskega umika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanski premier Gordon Brown je nenapovedano prispel v Irak, kjer je po pogovorih z iraškim kolegom Nurijem al Malikijem potrdil, da se bodo britanske sile umaknile do sredine prihodnjega leta.

Kot je nadaljeval Brown, bo Velika Britanija do maja prihodnje leto ali tudi prej zaključila svojo misijo v Iraku. Britanski premier je še napovedal, da bo o podrobnostih umika in o številu britanskih vojakov spregovoril v četrtek med nastopom v britanskem parlamentu.

Sogovornika sta v Bagdadu tudi poudarila, da se bosta prijateljstvo in partnerstvo med državama nadaljevala in okrepila na vseh področjih. To pa je mogoče pričakovati tudi zaradi vidne vloge, ki jo ima Velika Britanija v Evropski uniji in Združenih narodih.

V Iraku je trenutno nameščenih približno 4100 britanskih vojakov, ki delujejo predvsem na območju Basre na jugu Iraka. Skrbijo za urjenje iraških sil, imajo pa tudi pristojnost posredovati, če bi iraške sile to od njih zahtevale.

V Iraku ubitih že 178 britanskih vojakov Od začetka invazije v Iraku je bilo ubitih 178 britanskih vojakov, med njimi jih je 136 umrlo v sovražnih akcijah. Velika Britanija pa je za iraško misijo doslej porabila skupno 5,6 milijarde evrov.

Do Brownovega obiska, četrtega, odkar je junija lani prevzel položaj premiera, prihaja potem, ko je Irak potrdil t.i. sporazum o statusu sil (Sofa), ki med drugim omogoča ameriškim silam, da v Iraku ostanejo še tri leta po tem, ko se jim 31. decembra izteče mandat ZN.

Ameriški vojaki se bodo iz iraških mest umaknili do 30. junija prihodnje leto, medtem ko naj bi državo v celoti zapustili do 1. januarja 2012.

Eksploziji v Bagdadu Medtem sta v Bagdadu danes odjeknili dve eksploziji, v katerih je življenje izgubilo najmanj 18 ljudi, 52 pa je bilo ranjenih. Predstavnik policije, ki je želel ostati neimenovan, je povedal, da je prvo eksplozijo sprožil avtomobil bomba, drugo pa malo zatem ob cesti podstavljena bomba. V drugi je življenje izgubilo več ljudi, ki so prihiteli na prizorišče prve eksplozije.