Sobota,
1. 12. 2012,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 14.48

8 let

Brošura za spolno vzgojo buri duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri naših severnih sosedih javnost te dni zaposluje tu in tam precej vroča debata o gradivu, ki ga je tamkajšnja vlada naročila za potrebe spolne vzgoje v šolah.

Brošura, ki se imenuje Ganz schön intim (Precej intimno) je kar 152 strani dolg priročnik, ki naj bi avstrijske učitelje pripravil za poučevanje otrok o spolnosti. Priročnik po navedbah avstrijskih medijev precej nazorno in iskreno govori o temah, ki so za številne precejšen tabu. Poleg številnih ilustracij so v priročniku številne informacije o samozadovoljevanju, homoseksualnosti pa tudi o tako imenovani interseksualnosti, pojmu, ki označuje tiste posameznike, ki so se rodili z biološkimi značilnostmi obeh spolov.

Zagovorniki: Dober material ne sme stati na starih okopih Namen brošure naj bi bil pripraviti otroke, da odprto spregovorijo o spolnosti in da spoznajo svoje meje, poroča nemški Spiegel. "Dober material, namenjen spolni vzgoji, ne sme zgolj zacementirati stausa quo. Moral bi presenetiti, navdahniti in izzvati," so med drugim zapisali avtorji priročnika iz skupine Selbstlaut, ki se sicer bojujejo proti spolnim zlorabam in nasilju. Omenjeno skupino je, kot že omenjeno, najela vlada za pripravo omenjenega gradiva.

Kritiki: Napad na "tradicionalno" družino V konservativni Avstriji je veliko število tistih, ki najnovejši pripomoček za spolno vzgojo otrok vidijo kot preveč "revolucionaren", še piše nemški časnik. Avstrijski svobodnjaki so omenjeno gradivo zato že oklicali za moteče, prav tako pa naj bi takšna literatura diskreditirala tako imenovano tradicionalno družino. V omenjeni politični stranki so med drugim tudi dejali, da so v zadnjih dneh prejeli klice posameznih zaskrbljenih staršev. Vladna politika do spolne vzgoje ima precej nasprotnikov tudi v cerkvenih krogih, kjer pozivajo k umiku "sporne" literature. Številni kritiki namreč menijo, da pomeni enačenje tradicionalnih heteroseksualnih zvez z istospolnimi partnerstvi napad na družinske vrednote.

Predvidene rešitve, ki so glede na trenutno zakonodajo še "pred časom" Morda še najbolj pravno sporen vidik nove brošure je po mnenju nekaterih del, ki omenja nadomestno materinstvo in uporabo bank sperme kot mogoči rešitvi za načrtovanje družine. Oba omenjena instituta sta namreč v Avstriji (še) nelegalna.

"Pomemben korak v boju proti spolnim zlorabam" Kljub kritikam pa ostajata tako vlada kot tudi skupina, ki je pripravila učno gradivo, glede vsebine publikacije neomajna. "Konservativci in politika desnega pola so bili spolni vzgoji vedno zelo nenaklonjeni," je dejal politik Stranke zelenih Harald Walser, ki je še dodal, da je omenjeni program vzgoje pomemben napredek v boju proti spolnim zlorabam otrok. "Otroci se lažje pogovarjajo o svojih izkušnjah, če so vajeni soočiti odrasle z neprijetnimi vprašanji," je še dejal Walser.

"Učbenik odraža realno stanje" Tudi nekatere druge skupine so stopile v bran prenovljeni spolni vzgoji, saj menijo, da gradivo zgolj odraža stvarnost današnje družbe. "Vsa stvar je zelo uporabna in prijazna do uporabnika," meni Olaf Kapella z avstrijskega instituta za družinske raziskave na dunajski univerzi. Kot pravi Kapella, učitelji v Avstriji preprosto niso ustrezno podkovani za podajanje tovrstne tematike, zato jim bo ta priročnik še kako koristil.

Malo možnosti za umik iz učnega načrta Po navedbah medijev obstaja bolj malo možnosti, da bi uspelo nasprotnikom učbenik umakniti iz učnega načrta. Morda bi bilo lahko nekaj manjših vsebinskih sprememb, dodaja časnik Spiegel. Kapella sicer pravi, da bi sam dodal nekaj popravkov. Posebej bi bilo po njegovem mnenju to treba storiti pri delu, ki govori, od kod prihajajo otroci. Kot poudarja, se seznam začne s posvojitvijo (Adoption) in se nadaljuje po abecednem vrstnem redu. Kot predlaga, bi bilo morda bolje, če bi več teže na seznamu dobili biološki načini pridobitve otroka.