Ponedeljek,
22. 9. 2008,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 9. 2008, 17.49

8 let

Ban poziva bogate države, naj podvojijo pomoč Afriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je na vrhu o afriškem razvoju na sedežu ZN v New Yorku pozval bogate države, naj uresničijo svoje obljube iz leta 2005 o podvojitvi svoje pomoči črni celini.

Voditelji sedmih najrazvitejših držav na svetu in Rusije (G-8) so leta 2005 na vrhu v škotskem Gleneaglesu obljubili, da bodo pomoč Afriki povečali za dodatnih 25 milijard dolarjev do leta 2010. Po nekajkratni reviziji se je ta številka znižala na 21,8 milijarde dolarjev, po podatkih ZN in Afriške unije pa se je pomoč povečala le za četrtino te vsote. Razvojni cilji morda ne bodo uresničeni do leta 2015, kot je bilo načrtovano Ban je v nedavnem poročilu opozoril, da tisočletni razvojni cilji, za katere so se svetovni voditelji dogovorili pred osmimi leti, morda ne bodo uresničeni do leta 2015, kot so si zastavili. Ob tem je dodal, da pomoč držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) dosega le 0,28 odstotka njihovega skupnega bruto nacionalnega proizvoda namesto 0,7 odstotka, predvidenega v ciljih ZN.

"Zdaj dobro vemo, kaj potrebujemo," je dejal Ban na vrhu predstavnikov več kot 160 držav, med katerimi sta bila tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in tanzanijski predsednik Jakaya Kikwete. "Potrebnih bo okoli 72 milijard dolarjev na leto v zunanji pomoči za dosego tisočletnih cilje v Afriki do leta 2015," je poudaril. "Ta cena je morda videti strašna, toda lahko si jo privoščimo, saj je znotraj obstoječih zavez o pomoči," je dodal Ban.

Sarkozy: Evropa bo stala ob strani Afriki Francoski predsednik Sarkozy pa je na srečanju zagotovil, da bo Evropska unija izpolnila svoje obljube o pomoči Afriki. EU, ki ji trenutno predseduje Francija, bo za pomoč do leta 2015 namenila 0,7 odstotka svojega bogastva, je dejal Sarkozy. "Evropa bo stala ob strani Afriki," je poudaril.