Sreda,
4. 2. 2009,
10.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 10.40

8 let, 5 mesecev

Ban na nenapovedanem obisku v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na nenapovedanem obisku v Afganistanu se danes mudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Po srečanju z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem je Ban izjavil, da se bo Afganistan v letošnjem letu soočil s številnimi izzivi. Afganistan kot prednostna naloga Kot je v močno zastraženi predsedniški palači v Kabulu še povedal Ban, njegov obisk izkazuje, da ZN svoje delo v Afganistanu obravnavajo kot prednostno nalogo. Ban je Afganistan že obiskal leta 2007, tokrat pa se v državi spričo ostrih spopadov med talibani in mednarodnimi silami mudi v času naraščajoče negotovosti.

Po navedbah urada ZN v Kabulu se bo Ban sestal še z vodji v afganistanski skupščini, pa tudi z glavnim odposlancem ZN v državi Kaiom Eidejem in poveljnikom Natovih sil Davidom McKiernanom ter drugimi tujimi predstavniki.

Obiski voditeljev držav, vlad in mednarodnih organizacij v Afganistanu so običajno skrivnost vse do zadnjega trenutka, saj v državi od leta 2001 vladajo negotove varnostne razmere. Te so se ob porastu nasilja talibanov v minulih dveh letih kljub navzočnosti okoli 70.000 pripadnikov ameriških sil in zveze Nato še poslabšale. ZDA, ki so ob pomoči zaveznic leta 2001 pregnale talibane z oblasti, načrtujejo v letošnjem letu v državo napotiti še do 30.000 vojakov.

ZN zaskrbljeni zaradi humanitarnih razmer Združeni narodi, ki jim je mednarodna skupnost poverila vodenje humanitarnih prizadevanj v državi, so v zadnjem času izražali zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Afganistanu, ki ga že zadnjih 30 let pestijo spopadi, v zadnjem času pa še velika suša, ki je zajela velik del države.

"Razmere v Afganistanu so slabe in se slabšajo," je v torek v Ženevi izjavil pomočnik generalnega sekretarja ZN, pristojen za humanitarne zadeve, John Holmes. Pri tem je izpostavil zaostrovanje konflikta in hudo sušo, ki nekatere dele države pesti že zadnji dve leti.

Lani ubitih 2000 civilistov Države članice so ZN v torek pozvali, naj letos Afganistanu namenijo človekoljubno pomoč v višini 604 milijonov dolarjev. Po ocenah ZN je bilo v lanskem letu ubitih 2000 civilistov.

Za več kot polovico smrti so odgovorni talibani, za preostale pa mednarodne ali afganistanske sile. Nasilje obenem ZN in nevladnim organizacijam onemogoča dostop do velikega dela države. V minulih letih so bili tudi konvoji Svetovnega programa za prehrano (WFP) tarče napadov.