Ponedeljek,
7. 7. 2008,
13.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 13.29

8 let, 3 mesece

Avstrija na pragu predčasnih parlamentarnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Wilhelm Molterer je danes napovedal konec koalicije s socialdemokrati (SPÖ) in predlagal razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Socialdemokrati (SPÖ) so izrazili strinjanje s predčasnimi volitvami, glavni kandidat za kanclerja SPÖ pa bo novi vodja stranke Werner Faymann. Gusenbauer ne bo ponovno kandidiral za kanclerja Predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer (SPÖ) je potrdila, da bo SPÖ podprla predčasne volitve. Kancler Alfred Gusenbauer (SPÖ) pa je sporočil, da na predčasnih volitvah, ki naj bi jih izvedli 21. septembra, ne bo vnovič kandidiral za kanclerski položaj. "Pripravili bomo listo za splošne volitve 2008. Predlagal sem, da listo kandidatov SPÖ vodi Werner Faymann," je po strankarskem zasedanju povedal Gusenbauer. Obdobje kanclerja Gusenbauerja se tako po skoraj dveh letih končuje.

Eden izmed kanclerjev z najkrajšim mandatom Gusenbauer, ki je po sedmih letih januarja lani uspel osvojiti kanclerski položaj, je avstrijsko vlado vodil 18 mesecev. V avstrijsko politiko se bo tako zapisal kot eden izmed kanclerjev z najkrajšim mandatom.

Sporni dvojec na čelu SPÖ - Faymann in Gusenbauer - je bil tako uspešen le nekaj tednov, prepirov znotraj stranke pa nista uspela pomiriti. Z oznanjanjem preobrata v evropski politiki v avstrijskem Kronen Zeitung jima je uspelo zgolj razjeziti koalicijske partnerje ÖVP. 48-letni Faymann je Gusenbauerja na čelu stranke nasledil junija.

Avstrijski kancler je krivdo za razpad koalicije nič kaj presenetljivo pripisal ÖVP. "Resnica je, da ÖVP rezultata volitev iz oktobra 2006 ni nikoli sprejela," je dejal Gusenbauer. Slednji prav tako meni, da bi bilo bolje več energije vložiti v skupno delo kot pa v strankarske prepire. Ob tem je znova zagovarjal omenjeni dvojec na čelu SPÖ. Slednji bi bil smiseln, če bi imeli čas dokazati, da deluje - kar pa po mnenju Gusenbauerja ni bilo mogoče.

Molterer: Za zlom koalicije krivi referendumi o evropskih pogodbah Molterer, ki bo kot predstavnik ÖVP na predčasnih volitvah kandidiral za kanclerja, pa za zlom koalicije na drugi strani krivi zadnjo odločitev Gusenbauerja, ki je za prihodnost napovedal uvedbo referendumov o vseh pomembnih evropskih pogodbah. Nedavno so tako napovedali, da bodo zahtevali tudi referendum o Lizbonski pogodbi, če bo v besedilu dokumenta v prihodnosti prišlo do kakršnih koli sprememb. Gusenbauerjeva odločitev je bila deležna kritike ne le s strani koalicijskih partnerjev, marveč tudi iz njegove lastne stranke SPÖ.