Nedelja,
1. 3. 2009,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 9.45

8 let

Asean za reformo mednarodnega finančnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V mestu Cha-am na Tajskem se je končal vrh članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), na katerem so se voditelji zavezali k promociji proste trgovine in izogibanju protekcionističnih politik.

Prav tako pa tudi k oblikovanju skupnosti po vzoru Evropske unije do leta 2015 ter pozvali pa so tudi k reformi mednarodnega finančnega sistema. Voditelji desetih članic Aseana so večino časa posvetili iskanju načinov, kako ublažiti učinke gospodarske krize na njihova izvozno usmerjena gospodarstva. V sklepni izjavi 14. vrhunskega srečanja so se zavzeli za "jasno in nujno reformo mednarodnega finančnega sistema", razvite države in države v razvoju pa so pozvali k bolj koordinirani akciji "za obnovitev finančne stabilnosti in zagotovitev delovanja finančnih trgov".

Razdeljenost med voditelji

Voditelji so se strinjali tudi z bojem proti protekcionizmu, vendar pa se je pri tem vprašanju med njimi pokazala določena razdeljenost. Tajski premier Abhisit Vejjajiva, ki trenutno predseduje Aseanu, in singapurski premier Lee Hsien Loong sta protekcionistične ukrepe zavrnila, malezijski premier Abdullah Ahmad Badawi pa je dajal, da je to v času krize normalno.

Voditelji so podpisali tudi deklaracijo o oblikovanju skupnosti po vzoru Evropske unije do leta 2015, s katero želijo Asean zavarovati pred prihajajočimi težavami v gospodarstvu. Vejjajiva je ob tem dejal, da so voditelji s tem "poslali jasen signal o smernicah za rešitev gospodarskih problemov v regiji".

Zagotovljen nakup nafte po znižanih cenah

Voditelji so podpisali tudi sporazum o energetski varnosti, ki bo članicam v času krize omogočal nakup nafte po znižanih cenah.

Pred vrhom Aseana so zunanji ministri v petek pripravili osnutek dokumenta o nalogah in pristojnostih posebnega telesa za človekove pravice v okviru organizacije, ki naj bi po načrtih z delom začelo oktobra. Podrobnosti do končne potrditve, ki je predvidena za julij, ostajajo odprte, v skladu z osnutkom pa naj omenjeni organ ne bi imel pravice raziskovati kršitev človekovih pravic v posameznih članicah, če tega ne bodo izrecno dovolile nacionalne oblasti. To že vzbuja številne pomisleke o njegovi učinkovitosti, čeprav v organizaciji poudarjajo, da ne gre zgolj za leporečenje.

Asean združuje 500 milijonov ljudi Asean, katerega članice so Tajska, Singapur, Vietnam, Filipini, Laos, Kambodža, Mjanmar, Brunej, Malezija in Indonezija, združuje 500 milijonov ljudi, ustanovljen pa je bil leta 1967.