Četrtek,
17. 3. 2016,
11.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti begunci

Četrtek, 17. 3. 2016, 11.16

8 let, 1 mesec

Albanska mafija begunce tihotapi čez Jadran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zemljevid | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

Po uspešnem zaprtju t. i. zahodne balkanske poti tihotapci iščejo nove načine, kako begunce in migrante spraviti v Evropo. Albanska mafija je vložila milijone v hitre čolne za prevoz v Italijo.

Begunci in migranti, ki iz Grčije poti ne morejo nadaljevati naprej čez Makedonijo, naj bi se med drugim preusmerili proti Albaniji, od tam pa s pomočjo albanske mafije v Italijo ter po Apeninskem polotoku naprej proti Avstriji. Naši severni sosedi se zato pripravljajo na nov val beguncev. V prihodnjih tednih bodo poostrili nadzor na meji z Italijo, poročajo avstrijski mediji.

Medtem ko zveza Nato v Egejskem morju bolj ali manj neuspešno lovi tihotapce, ki ljudi iz Turčije vozijo na grško obalo, pa se na tihotapljenje pospešeno pripravlja albanska mafija. Ta je po poročanju avstrijskega časopisa Krone v hitre čolne vložila na milijone evrov. Albanska mafija morsko pot čez Jadran do Italije uporablja za tihotapljenje drog in orožja, že v 90. letih prejšnjega stoletja pa tudi za tihotapljenje ljudi. Tedaj je mafija na stotine žensk prisilila v prostitucijo v državah severne Evrope in v Italiji.

Tusk bolj previden kot optimističen glede dogovora s Turčijo

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je previdno optimističen glede begunskega dogovora EU in Turčije, ki naj bi ga strani dorekli v petek. "Sem previdno optimističen. Iskreno, sem bolj previden kot optimističen," je dejal.

EU bo v pogajanjih o dogovoru s Turčijo po Tuskovih besedah sledila trem načelom: dogovor mora biti sprejemljiv za vse članice EU, za velike in male, biti mora v celoti skladen z evropskim in mednarodnim pravom, prispevati pa mora še k celostni migracijski strategiji unije.

STA

Prosilce za azil se lahko vrača v varne tretje države

Dublinska uredba državam članicam EU dovoljuje, da prosilca za mednarodno zaščito pošljejo v varno tretjo državo, ne glede na to, ali gre za državo članico, ki je odgovorna za obravnavo njegove prošnje, ali za kakšno drugo državo članico, je danes v primeru Pakistanca, ki ga želi Madžarska vrniti v Srbijo, odločilo Sodišče EU.

STA