Sreda,
12. 12. 2007,
8.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 8.49

8 let, 3 mesece

Al Kaida znova udarila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Severnoafriško krilo mednarodne teroristične mreže Al Kaida je na neki islamistični spletni strani prevzela odgovornost za današnja napada v alžirski prestolnici.

Napada sta po zadnjih uradnih podatkih zahtevala najmanj 26 življenj. Kot so zapisali, sta napada izvedla njihova "mučenika", ki sta vozila avtomobila z 800 kilogrami eksploziva v napadu na sedeže "skrivališč mednarodnih nevernikov" ter ustavno in vrhovno sodišče. Napada so ob tem označili kot "še eno uspešno zmago v bran ranjenega naroda islama". Alžirsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo po zadnjih podatkih v napadih ubitih najmanj 26 ljudi, med njimi dva uslužbenca ZN, ranjenih pa 117 ljudi, od katerih jih je 26 še vedno v bolnišnici. Pred tem so uradni podatki govorili o 22 mrtvih, neuradni pa o 62 oz. po navajanju nekaterih medijev tudi 67 smrtnih žrtvah. Med ranjenimi so tudi tujci iz Azije in Afrike. S sedeža ZN so sicer sporočili, da naj bi bilo v napadu na poslopje ZN ubitih najmanj pet uslužbencev ZN, 14 pa jih še pogrešajo. Eksploziji sta v Alžiru odjeknili pred sedežem ustavnega in vrhovnega sodišča ter pred prostori ZN v razmaku nekaj minut. Pri tem je bilo uničeno poslopje Programa ZN za razvoj (UNDP), kjer so tudi pisarne drugih agencij ZN, med njimi Svetovnega programa za prehrano (WFP), Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) in Sklada ZN za prebivalstvo. Izpod ruševin tega poslopja so reševalci, ki še vedno iščejo morebitne preživele, doslej uspeli rešiti pet ljudi.

Med žrtvami so tudi otroci

Nekateri mediji poročajo, da so med žrtvami napada tudi otroci in študenti, vendar podrobnejših poročil o tem še ni. Znano je le, da je po eksplozijah ljudi zajela panika, ki so jo med drugim povzročile tudi prekinjene telefonske povezave. "V ruševinah iščemo ljudi," je povedal Jean Fabre iz Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP). Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki se trenutno mudi na podnebni konferenci ZN na Baliju, je ostro obsodil napade v Alžiru. "To je nesprejemljivo," je dejal. Visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres je medtem v Ženevi izrazil prepričanje, da je bil cilj napada v Alžiru prav poslopje ZN. Guterres je tudi izrazil sožalje uslužbencem ZN, njihovim svojcem in alžirskemu ljudstvu.

Napade je obsodil tudi ameriški predsednik George Bush, ki je izrazil sožalje svojcem žrtev. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob obsodbi "odvratnega zločina" zagotovil, da je Rusija pripravljena sodelovati z Alžirijo v boju proti terorizmu in ekstremizmu. Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je napade označil za barbarsko dejanje, medtem ko je Alžirija naredila velik napredek v boju proti terorizmu. "Umazana pošast še ni mrtva," je še dejal Kouchner. Napade je obsodilo tudi portugalsko predsedstvo EU. "Za terorizem ni opravičila," so med drugim navedli.

Predsedstvo EU odločno obsoja vsak poskus spodkopavanja miru in stabilnosti v Alžiriji. Prav tako ponovno izrekamo podporo poskusom alžirskih oblasti pri premagovanju velikega trpljenja v minulih desetletjih. Ti strašni napadi jasno kažejo, da terorizem grozi vsem državam in vsem ljudem. Za terorizem ni opravičila," je zapisano v sporočilu za javnost portugalske vlade.

Sumi, da za napadi stoji omenjena organizacija, pa so se pojavili že pred tem. Na to naj bi nakazoval datum, 11. Al Kaida v Islamski Severni Afriki je namreč prevzela odgovornost za napade na urad premiera in policijsko postajo v Alžiru 11. aprila, ko je umrlo 33 ljudi. Alžirijo je sicer letos pretreslo že več podobnih napadov.