Sobota,
17. 1. 2009,
8.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2009, 8.55

8 let, 5 mesecev

Afganistan: V samomorilskem napadu zagorelo nemško veleposlaništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na močno zavarovani cesti med nemškim veleposlaništvom in ameriško vojaško bazo v afganistanski prestolnici je eksplodiral avtomobil bomba, zaradi česar je v samem veleposlaništvu izbruhnil ogenj.

V napadu, za katerega so odgovornost že prevzeli talibani, sta bila ubita dva civilista, več kot 20 ljudi pa je bilo ranjenih.

Napad vseh držav, ki imajo vojake v Afganistanu Samomorilski napadalec se je po navedbah talibanov v napadu osredotočil na nemško vojaško osebje. "Nemci imajo vojake na severu Afganistana in so vpleteni v ubijanje nedolžnih Afganistancev. Talibani bodo napadali vse tiste države, ki imajo vojake v Afganistanu," je pojasnil tiskovni predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid.

Življenje izgubila tudi dva civilista Tiskovni predstavnik nemškega veleposlaništva Philipp Wendel zaenkrat ni navedel nobenih podrobnosti. Ameriška vojska je sprva sporočila, da sta bila napadu ubita tudi dva ameriška vojaka, 12 pa naj bi bilo ranjenih, vendar je nato sporočila, da v napadu ni bil ubit noben ameriški vojak, ranjenih pa jih je bilo samo pet. Življenje sta izgubila tudi dva civilista, eden od njiju je bil afganistanski deček, ranjenih pa je bilo 23 ljudi. Na prizorišče so že prišli gasilci in vojaki, ki skušajo pogasiti ogenj v veleposlaništvu in goreče avtomobile.

Nemčija ima v Afganistanu 3200 vojakov, ki so v večini nameščeni na severu države. Za bolj nemirni del sicer veljata vzhodni in južni del Afganistana.