Sreda,
2. 4. 2008,
14.16

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 14.16

8 let, 6 mesecev

Zver srednje šolstvo ocenjuje kot dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na današnjem srečanju Skupnosti gimnazij Slovenije je minister za šolstvo in šport Milan Zver povedal, da je srednje šolstvo v Sloveniji dobro in da zadeve gredo v pravo smer.

Minister je pojasnil, da je za dodatne programe zagotovljenih pet milijonov evrov. Glede posodabljanja gimnazij pa je dejal, da resorno ministrstvo uvaja v sam učni proces nekatere novosti, ki naj bi vplivale pozitivno. Opozoril je, da sodobna šola izgublja svojo avtonomijo in se prilagaja posameznikom. Šolo je treba odpreti Zver meni, da je treba šolo odpreti, zavzema se tudi za ustanovitev neodvisne agencije, ki bi določala šolsko politiko na strokovni podlagi ob upoštevanju podatkov iz raziskav. "Moramo racionalizirati potencial, ki ga imamo. Denar boste dobili, vendar tudi veliko dodatnih opravil. Vloga učiteljev je danes veliko težja kot v preteklosti, vsakega otroka pa je treba motivirati, da se bo sam učil," je povedal Zver.

Prenova poklicnih in strokovnih programov

Opozoril je, da je Slovenija po stopnji pismenosti visoko med evropskimi državami, kjer bralna pismenost upada. Izrazil je prepričanje, da je državi uspelo reformirati srednješolski prostor tako, da je primerljiv z evropskim.

Generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo na ministrstvu Janez Mežan je povedal, da so že prenovili 35 odstotkov poklicnih in strokovnih programov.

Predsednik Skupnosti gimnazij Slovenije Janez Pastar je pojasnil: "Prehodili smo, nekateri pa to še intenzivno počnejo, pot didaktične prenove gimnazijskega programa in evropskih oddelkov. Pred nami je posodobitev slovenske gimnazije in prenova gimnazijskih učnih načrtov je v tem trenutku ne le medijsko zelo odmevna, ampak za šole izziv."